Vijesti

Nakon protestne šetnje: Zastava Palestine na Starom mostu

Veliki broj građana izašao je danas u Mostaru na skup podrške narodu Palestine, tačno u podne.

Sa zastavama Palestine i transparentima sa jasnim porukama “Stop genocidu” građani su se okupili uprkos zabrani gradskim vlasti, i to jutro nakon najstrašnije noći i masovnih zračnih napada na Gazu.Građani su se nakon okupljanja na Musali uputili preko Titovog mosta, kroz Cernicu do Starog mosta.”Djeca Palestine se bore za svoje živote”, “Oslobodite Palestinu”, “Svi smo jedan umet”, poruke su sa transparenata.

Učesnici šetnje su stigli na Stari most, gdje su okačili zastavu Palestine.
Podsjećamo, gradonačelnik Mostara Mario Kordić odbio je dati saglasnost za održavanje skupa u Mostaru kojim bi se iskazala podrška palestinskom narodu i osudilo ubijanje civila, djece, žena i staraca.

Iz Palestinske zajednice u BiH kazali su ranije da su razočarani reakcijom gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

“Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Kordića, naše Udruženje, poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva”, saopćili su uz pitanje Kordiću: Ko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir? Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas”, saopćili su.

Potpuno odvojeni od vanjskog svijeta, Palestinci u Gazi još uvijek proživljavaju užas prošle noći.

Stotine ih je ubijeno u izraelskim zračnim napadima na sjever Gaze tokom noći, u blizini bolnice al-Shifa, javlja AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh