Vijesti

Armija koja plaši Izrael: Tel Avivu prijeti “raketni tornado” od 200.000 projektila

Izraelski institut za studije nacionalne bezbjednosti objavio je procjenu raketnog arsenala proiranske organizacije Hezbollah, navodeći da je on – zastrašujući.

Kako prenosi Jerusalem Post, ako krene eskalacija sukoba iz Pojasa Gaze, raketni tornado Hezbollaha “zasuće” Izrael.

Izraelski institut upozorava na “impresivna sredstva napada” koja koristi Hezbollah, a koja se sastoje od 150.000 do 200.000 projektila, uključujući i stotine precizno vođenih.

Podaci pokazuju da Hezbollah ima približno 40.000 projektila kratkog dometa (15 do 20 kilometara), približno 80.000 projektila srednjeg i dugog dometa kao što su “Fajr 3” i “Fajr 5”, te približno 30.000 projektila dugog dometa (200 do 300 kilometara).

Ova organizacija ima i ograničen broj dalekometnih (700 kilometara) projektila “Scud C” i “Scud D” iz Sirije.

Tu je i nekoliko stotina projektila “Fatah 110”, opremljenih preciznim navigacijskim sistemima koji se zasnivaju na GPS-u i nose blizu 500 kilograma eksploziva.

Hezbollah se sastoji od redovnih i rezervnih vojnika, kojih je između 50.000 i 100.000.

“Radwan Force”, visoko obučena komandna jedinica sa borbenim iskustvom iz sukoba u Siriji, sastoji se od otprilike 2.500 boraca ili više.

Hezbollah dobija spoljnu podršku od susjednih zemalja kao što su Afganistan, Pakistan, Sirija i Irak, navodi se u izvještaju Izraelskog instituta za studije nacionalne bezbjednosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh