Vijesti

SUPRUGA U SUZAMA, ON U ŠOKU: Za nesreću u kojoj su poginule tri žene dobio je pet godina

Pavela Lukunića (33) odvezli su u Remetinec dok mu je žena u suzama ostala u sudnici. Vozeći Renault 1. siječnja 2013. skrivio je prometnu u kojoj su poginule tri žene.

U prvom suđenju dobio je znatno nižu kaznu

Prema optužnici, na križanju Avenije Većeslava Holjevca s Ulicom Buzinski krči u Zagrebu ušao je u križanje koje je regulirano semaforima, a da se nije uvjerio da je to sigurno, pa nije propustio vozilo koje je dolazilo iz suprotnog smjera zadržavajući smjer.

Radilo se o Seatu Leonu kojim upravljao Filip Pugar (34) s 1,64 promila alkohola u krvi i sa 103 kilometra na sat, brzinom većom od dopuštene. Tužiteljstvo navodi da je Lukunić Pugaru oduzeo prednost na mokrom kolniku, pa je Seat od siline udarca odbačen te je desnim kotačem zahvatio rubni kamen prometnog otoka. Megane se zanio, zarotirao te nakon toga vožnjom unatrag završio na rubnom kamenu i metalnom stupu semafora. Sve tri putnice iz Meganea su poginule, a teško je bila ozlijeđena i Marija V., putnica iz Seata.

Lukunić se teretio da je iz nehaja skrivio smrt tri osobe i jednu teško ozlijedio, dok se Pugar teretio da je kršenjem prometnih propisa skrivio tragediju s više mrtvih. Obojica su tijekom suđenja nijekala krivnju. Na prvom suđenju obojica su bila nepravomoćno osuđena na djelomične uvjetne kazne. Lukunić na godinu i četiri mjeseca zatvora, od čega je iza rešetaka morao provesti osam mjeseci. Pugarova kazna tada je bila za dva mjeseca viša. No osječki Županijski sud ukinuo je presudu, a kako se u međuvremenu, zbog promjene ZKP-a, Općinski sud proglasio nenadležnim, spis je završio na Županijskom sudu u Zagrebu.

Šok na Lukunićevu licu kad je čuo presudu i suze njegove supruge u sudnici dokaz su da takvu kaznu nije očekivao.

– Iz prometnog i medicinsko-biološkog vještačenja te zapisnika u obdukciji sud je nedvojbeno zaključio da ste krivi za ono za što vas se teretilo. Iz nalaza i mišljenja vještaka proizlazi da je vaše ponašanje uzrok nesreće jer se prilikom ulaska u križanje niste uvjerili da je to sigurno. Niste ni signalizirali da ćete skrenuti lijevo. Vještaci su bili mišljenja da se nesreća ne bi dogodila da vi niste skrenuli lijevo, ne uvjerivši se da je to sigurno. Vidljivost zbog magle nije bila dobra, a drugooptuženi je mogao vidjeti svijetla vašeg automobila, ali ne i da mu ulazite u traku,.Niste mu bili predvidljiva prepreka da bi mogao zakočiti. Vaše ponašanje imalo je tragične i teške posljedice jer su poginule tri mlade žene, od kojih vam je jedna bila supruga – kazala je sutkinja Maja Štampar Stipić.

Lukuniću je otegotnim cijenjena nekritičnost prema događaju i prebacivanje krivnje na drugooptuženika, dok mu je olakotnim cijenjeno što je neosuđivan, što je nesreću počinio iz nehaja te što je otac malog djeteta.

Žalbu na presudu najavili su i njegova obrana i tužiteljstvo. Što se pak tiče Pugara njegovi odvjetnici kažu da unatoč onom što piše u optužnici, vještaci nisu mogli utvrditi točnu razinu alkohola u njegovoj krvi. Pojašnjavaju da neprilagođena brzina i alkohol nisu bili uzrok nesreće, odnosno da je to prekršaj, prenosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh