Vijesti

EU u BiH o odluci visokog predstavnika Schmidta: Korištenje Bonskih ovlasti je krajnja mjera

Opsežna međunarodna supervizija načelno je nespojiva sa članstvom u Evropskoj uniji (EU) čemu Bosna i Hercegovina teži, navodi se u reakciji Delegacije EU

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini komentirali su današnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona te su poručili da građani BiH zaslužuju nesmetano provođenje izbora uz više integriteta i transparentnosti, kao i brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima nakon izbora 2. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

“Evropska unija duboko žali zbog toga što političke stranke nisu uspjele da se dogovore o usvajanju mjera koje bi osigurale integritet i transparentnost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Za rezultat imamo današnju odluku Visokog predstavnika Schmidta“, navodi se u saopćenju Delegacije EU.

Naglašeno je da je korištenje Bonskih ovlasti krajnja mjera, također i protiv nezakonitih radnji.

“Opsežna međunarodna supervizija načelno je nespojiva sa članstvom u EU čemu Bosna i Hercegovina teži“, navodi se u reakciji.

Podsjetivši kako je Evropsko vijeće nedavno jasno izrazilo stav da je Evropska unija spremna prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao kandidatsku zemlju, iz Delegacije EU su naveli da očekuju da relevantni domaći akteri u BiH preuzmu liderstvo i odgovornost za reforme u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh