Vijesti

5.000 vojnika: Evropska unija dobija snage za brzu vojnu reakciju, vodit će ih Nijemci

Dogovoreno je to na sastanku ministara odbrane i vanjskih poslova Evropske unije

Vojnici iz Njemačke trebali bi činiti okosnicu novih vojnih snaga, specijalne jedinice, koja bio od 2025. godine trebala biti na usluzi Evropskoj uniji.

Dogovoreno je to na sastanku ministara odbrane i vanjskih poslova Evropske unije.

– Sada je važno poslati signal da smo tu jedan za drugoga ako zatreba – rekla je Kristine Lambreht (Christine Lambrecht), njemačka ministrica odbrane. Ona je naglasila da će njemački vojnici činiti okosnicu nove vojne formacije koja bi trebala brojati do 5.000 vojnika i trebala bi biti formirana do 2025.

Ona je dio šireg sigurnosnog koncepta, koji su na sastanku u Briselu dogovorile zemlje članice.Ovakav koncept je još rani inicirala upravo Njemačka. Nakon napada Rusije na Ukrajinu, koncept je dodatno uređen,piše Avaz

Lambreht je jedinicu za brzu reakciju nazvala “jezgrom” novog koncepta i naglasila da se trenutno ispituju mogućnosti kako potencijale NATO snaga uskladiti s novom jedinicom kako bi se ostvario maksimalan učinak.

Novi sigurnosni koncept bi trebao zamijeniti dosadašnje tzv. Battelgroup od po dvije jedince s po 1.500 vojnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh