Vijesti

Milanović kazao da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i prozvao SAD za poticanje “državnog udara” 2014.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas se osvrnuo i na dešavanja u Ukrajini i moguću rusku invaziju rekavši da Ukrajini nije mjesto u NATO-u.

Zoran Milanović - Klix.ba

Milanović je kazao da kriza nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom, nego ima veze s dinamikom američke unutarnje politike Joea Bidena i njegove administracije, te je naglasio da kod američke vlade u pitanjima međunarodne sigurnosti vidi nekonzistentnost i opasno ponašanje.

Milanović smatra kako je Bidenova demokratska vlada pod pritiskom vlastitih ‘jastrebova’ u stranci, ali sada i onih republikanskih, koji su “do jučer opravdavali i podržavali ziherašku i mirnu politiku” bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema Moskvi, a sada pritišću Pentagon i Bidena da se prema Rusiji postavi čvrsto.

“Siguran sam da postoji način da se Ukrajini ugodi da bude sigurna, kao Austrija, Švedska i Finska, koje nisu u NATO-u. Da se razumijemo, Ukrajini nije mjesto u NATO-u”, rekao je Milanović.

Dodao je da je ovo situacija bez pravog krivca, ali s jasnom slikom ko će imati štetu od toga.

“To je situacija u kojoj Hrvatska neće učestvovati, Grlić Radman neka idu u Brisel i neka veslaju, a hrvatska vojska neće imati ništa s tim. Nema i neće imati, a Plenković neka prijeti Rusiji koliko hoće”, rekao je.

Istakao je da Hrvatska neće biti vatrogasac te kako će se svaki do posljednjeg hrvatskog vojnika povući iz Ukrajine ako dođe do eskalacije.

Zbacivanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, “muljatora koji je sjedio na tri stolice”, Milanović je nazvao “državnim udarom koji je poticala Evropska unija, a prije svega Washington tog vremena”.

“Kada je Ukrajina mijenjala vlast, onda je taj pokret, koji je bio sve prije nego demokratski… to je bio puč u kojem je ubijeno 50 ljudi. Priča je bila sljedeća: Ukrajina ide na zapad, s Rusijom nema šta tražiti, u EU će joj biti med i mlijeko. Ukrajina je još uvijek jedna od najkorumpiranijih zemalja, EU Ukrajini nije dala ništa”, istakao je Milanović. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh