Vijesti

Lice s povijesne fotografije: Ko je američki vojnik koji je posljednji napustio Afganistan nakon 20-godišnjeg rata

Fotografiju vojnika kako u zračnoj luci u Kabulu po mrklom mraku ulazi u zrakoplov objavio je 18. zračno-desantni korpus Vojske SAD-a

Christopher Donahue - AFP

Višestruko odlikovani general-bojnik Christopher Donahue (52), zapovjednik 82. zračno-desantne pješačke divizije Vojske Sjedinjenih Američkih Država iz vojne baze Fort Bragg u saveznoj državi Sjevernoj Karolini, posljednji je američki vojnik koji je nakon 20-godišnje okupacije napustio Afganistan, javlja Fox News.

Fotografiju Donahuea kako u zračnoj luci u Kabulu po mrklom mraku ulazi u vojni transportni zrakoplov Boeing C-17 Globemaster III u ponedjeljak je objavio 18. zračno-desantni korpus Vojske SAD-a. “Divimo se našim Nebeskim zmajevima”, napisali su iz korpusa na Twitteru. “Bila je to nevjerojatno teška i kompleksna misija sa stalno prisutnom aktivnom prijetnjom. Naši su vojnici pokazali borbenost, disciplinu i suosjećanje. Ovo je fotografija posljednjeg vojnika koji je napustio Afganistan.”

Vojska SAD-a na svojoj internetskoj stranici kaže da je Donahue tijekom svoje karijere u sklopu američkih vojnih misija u Iraku, Siriji, Sjevernoj Africi, Istočnoj Europi te Afganistanu raspoređivan 17 puta.

U Afganistanu je zapovijedao zajedničkom operativnom grupom za posebne operacije koja je pružala podršku operaciji Slobodina straža (eng. Freedom’s Sentinel). Prema opisu Ministarstva obrane SAD-a, ciljevi operacije Slobodina straža bili su obučavanje, savjetovanje i podržavanje Afganistanskih nacionalnih obrambenih i sigurnosnih snaga te provođenje protuterorističkih operacija protiv ostataka Al Qaide.

USA Today piše da je Donahue u Afganistan raspoređen u kolovozu 2021. kako bi osigurao zračnu luku u Kabulu i pripremio je za evakuiranje američkih vojnika i pomoćnog osoblja.

Donahue je pohađao Vojnu akademiju West Point, a 1992. godine je kao potporučnik regrutiran u pješaštvo Vojske SAD-a. Bio je vodnik u vojnoj bazi Fort Polk u saveznoj državi Louisiani, a kasnije bojnik u 3. bojnoj 75. rendžerske pukovnije u vojnoj bazi Fort Benning u Georgiji. Nakon toga je promoviran u satnika, zapovijedao oružanom satnijom 5. bojne 87. pješačke divizije u vojnoj bazi Fort Kobbe u Panami.

Donahue je u jednom trenutku obnašao i dužnost posebnog savjetnika načelnika glavnog stožera oružanih snaga SAD-a. prenosi “Jutarnji


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh