Ostali sportovi

U tijelu ruske klizačice pronašli tri lijeka za srce. Zajedno čine čuda za sportaše

RUSKA 15-godišnja klizačica Kamila Valijeva izdvojila se kao najkontroverznija zvijezda Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a njen je slučaj toliko zaokupirao vodeće svjetske medije da su se i sami uključili u istragu.

Kamila Valijeva - Profimedia

Valijeva je 25. prosinca prošle godine, na Prvenstvu Rusije, bila pozitivna na nedopuštena sredstva, ali nalazi su objavljeni tek nakon početka Igara, na kojima je osvojila zlato u ekipnom natjecanju. Medalje još nisu podijeljene, dok se ne riješi njen slučaj, a organizatori su joj dopustili nastup u pojedinačnoj konkurenciji, gdje je vodeća uoči slobodnog programa. Ako u petak osvoji medalju, ni nju neće moći primiti do razrješenja slučaja.

Tri lijeka za srce zajedno povećavaju izdržljivost i učinkovitost
Sada su u javnost izašli nalazi laboratorija iz Stockholma, a New York Times tvrdi da su se u njima našle tri različite supstance, redom srčani lijekovi. Osim spornog trimetazidina (TMZ), u organizmu Valijeve pronašli su tragove hypoxena i L-Carnitina. Sva tri lijeka koriste pacijenti s anginom kako bi im se poboljšao protok krvi i pospješio rad srca kad mu uzmanjka kisika.

“To je mješavina triju supstanci, od kojih su dvije dopuštene, a jedna nije”, objasnio je šef Američke antidopinške agencije Travis Tygart i objasnio da takva mješavina smanjuje umor, a povećava izdržljivost i učinkovitost.

Valijeva tvrdi da njen djed koristi sportašima zabranjeni TMZ, ali da ne zna kako je dospio u njen organizam te da ga je vjerojatno uzela pogreškom. Djed je dao videoiskaz u kojem potvrđuje da koristi taj lijek.

Stručnjaci odbacuju vjerojatnost da je supstancu unijela putem sline ili kože
Istovremeno, Time je pokrenuo vlastitu istragu o slučaju i razgovarao s brojnim stručnjacima i analitičarima, koji su odbacili mogućnost da je Valijeva unijela tragove TMZ-a u organizam jer je pila iz djedove čaše kao vrlo malo vjerojatnu, a da ga je apsorbirala putem kože kao presedan.

“Tragovi su se u testu mogli pronaći jedino ako je unijela malu količinu neposredno prije testa ili ako je supstanci bila izložena dugotrajnije”, objasnio je dr. Donald Lloyd-Jones, jedan od vodećih američkih stručnjaka za srčane bolesti.

Dok se slučaj ne riješi, Valijeva je dobila dopuštenje za nastup u pojedinačnoj konkurenciji, ali neće primiti medalju ako je osvoji, barem dok se ne dokaže da je čista. Tijekom nastupa u obveznom programu je plakala, napravila i nekoliko pogrešaka, ali je svejedno završila s najboljom ocjenom. Slobodni program na rasporedu je u četvrtak u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. prneosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh