Ostali sportovi

Donald Trump: “Neću gledati američku reprezentaciju ako igrači budu klečali za vrijeme intoniranja himne”

Američki predsjednik Donald Trump poručio je danas da neće gledati utakmice NFL-a i fudbalske reprezentacije SAD ako igrači budu klečali za vrijeme intoniranja himne.

Donald Trump - Twitter

Američki fudbalski savez prošle sedmice je saopštio da je odustao od zahtjeva da igrači stoje za vrijeme himne rekavši da je ta politika pogrešna i da ometa pokret ‘Black Lives Matter’.

Politika je usvojena 2017. godine nakon što je članica američke ženske fudbalske reprezentacije Megan Rapinoe kleknula tokom himne prije utakmice u znak solidarnosti s NFL-ovim igračem Colinom Kaepernickom, koji je kleknuo da upozori na rasnu nepravdu.

“Neću to više gledati”, napisao je Trump na Twitteru. “A čini se da i NFL kreće u tom smjeru, ali ja to neću gledati”, dodao je.

Komesar NFL-a Roger Goodell rekao je ovog mjeseca da je liga pogriješila ne slušajući igrače koji su osuđivali rasizam u zemlji, koju su zahvatili masovni protesti zbog policijske brutalnosti protiv Afroamerikanaca, naročito nakon što je prošli mjesec u Minneapolisu ubijen George Floyd, crnac kojem je bijeli policajac kleknuo na vrat.

Trump je glasno kritikovao igrače koji su klečali za vrijeme intoniranja himne, a prije je na Twitteru napisao da NFL igrači koji su to učinili “ne poštuju američku državu i njenu zastavu”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh