Fudbal

Fudbalska revolucija: Pokazan bijeli karton

Nova fudbalska revolucija je na pomolu. Prvi put u istoriji na fudbalskoj utakmici je pokazan bijeli karton, a ova nesvakidašnja situacija je viđena u Portugalu.

Bijeli karton - twitter

Od 1970. godine i Svjetskog prvenstva navijači su navikli da sudija na utakmici u džepu nosi kartone u žutoj i crvenoj boji i na taj način ih sankcioniše ih za kršenje pravila, pišu Nezavisne.

Ali, sada je u Portugalu eksperimentalno uveden i karton još jedne boje – bijele.

Tokom susreta portugalske lige za žene između lisabonskih Benfike i Sportinga prvi put je pokazan bijeli karton.

I dok se žuti i crveni kartoni pokazuju za nesportsko ponašanje, bijeli kartoni se pokazuju kao nagrada za fer-plej.

Benfika je u posljednjoj minuti prvog poluvremena vodila sa 3:0, a jedna od igračica se u tom trenutku srušila na teren.

Ljekari obje ekipe su odmah utrčali u teren kako bi joj pomogli. Nakon što se djevojka pridigla, sudija susreta je pokazala bijeli karton klupama obje ekipe i tako ih nagradila za fer-plej, a svi gledaoci na stadionu “Luž” su počeli aplaudirati.

Pred nama je da vidimo da li će praksa pokazivanja bijelog kartona zaživjeti na terenima širom Evrope i svijeta, prenosi “Give me sport“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh