Fudbal

Šta možemo očekivati ​​od Svjetskog prvenstva 2026.

Svjetsko prvenstvo u Kataru ući će u historiju kao najkompaktnije FIFA takmičenje, jer će, kako ćemo imati prilike vidjeti, 2026. biti bitno drugačija.

Svjetsko prvenstvo 2026 - Ilustracija / dnevnik.hr

Sve utakmice koje su odigrane na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu odigrane su u neposrednoj blizini, pa se i najveća udaljenost između stadiona mogla preći za samo sat vremena. Sljedeće Svjetsko prvenstvo igrat će se u tri zemlje, Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi, što je samo po sebi velika promjena i zahtijevat će mnogo bolju organizaciju i logistiku.

Odmah po završetku turnira u Kataru počele su spekulacije o favoritima za osvajanje narednog Svjetskog prvenstva. Kako javljaju StraneKladionice, ovogodišnji pobjednik u Kataru, Argentina, ima samo 9,1% šanse da ponovo osvoji turnir. Trenutni favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru su Brazil i Francuska, obje ekipe sa 16% vjerovatnoćom da osvoje trofej.

Još jedna novina koja se uvodi za Svjetsko prvenstvo 2026. je proširenje takmičenja, za još 16 reprezentacija. Bez obzira na veći broj ekipa, turnir će se ponovo održati u periodu od 5 sedmica, sredinom juna 2026.

Pitanje koje se već postavlja jeste koliko će to biti zahtjevno kada je riječ o logistici. Koliko će daleko navijači, ali i ekipe, morati da putuju jer će se turnir istovremeno održavati u 11 američkih gradova kao i na tri lokacije u Meksiku i dvije u Kanadi.

Pretpostavlja se da je FIFA proširila format Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 timova zbog potencijalno većeg profita. Naime, očekuje se zarada od čak 11 milijardi dolara. FIFA predviđa da će sljedećem turniru prisustvovati čak 5,5 miliona navijača, pa će prihodi od ulaznica, sponzorstava i prijenosa biti znatno veći.

Stadioni na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo 2026. su:

Amerika

Njujork/Nju Džersi (MetLife stadion)
Los Anđeles (SoFi stadion)
Dalas (AT&T stadion)
Područje zaliva San Francisko (Levi’s stadion)
Majami (hard rok stadion)
Atlanta (Mercedes-Benz stadion)
Sijetl (Lumen Field)
Hjuston (NRG stadion)
Filadelfija (Lincoln Financial Field)
Kanzas Siti, Misuri (Erouhed stadion)
Boston/Foksboro (Stadion Gilet)

Kanada

Toronto (BMO Field)
Vankuver (BC Place Stadium)

Meksiko

Gvadalahara (Estadio Akron)
Meksiko Siti (stadion Asteka)

Monterej (BBVA Benkomer stadion)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh