Fudbal

Fudbalere Srbije pitali o sramnoj zastavi u svlačionici – pogledajte reakciju

Neprijatna scena dogodila se na konferenciji za medije reprezentacije Srbije.

fudbaleri Srbija - Twitter

Za početak podsjetimo kako je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u subotu pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog isticanja političkog transparenta o susjednoj nezavisnoj državi Kosovo u svlačionici prije utakmice s Brazilom na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

U svlačionici je, naime, bila istaknuta karta Srbije na kojoj je teritorij bivše pokrajine, koja je već skoro 15 godina samostalna država, uz slogan “Nema predaje”, objavio je AP.

Upravo je novinar AP-a na spomenutoj press konferenciji upitao zašto se u svlačionici fudbalera Srbije našla ova zastava.

Srbijanski fudbaleri Marko Grujić i Nemanja Maksimović ćutali su, pa je umjesto njih odgovor pokušao dati glasnogovornik Fudbalskog saveza Srbije Milan Vuković.

“Igrači neće odgovarati na to pitanje. Pričat će isključivo o takmičenju na Svjetskom prvenstvu”, kazao je Vuković.

Da li vi imate odgovor, nastavio je novinar.

“Na ovoj press konferenciji pričat ćemo samo o utakmici protiv Kameruna. Ok?”, dodao je Vuković.

Komentari na video žestoki su, a prednjače oni kako “Srbiju treba izbaciti s prvenstva zbog petljanja politike u sport”.

Sramota, sve ste doveli na dno, blam… samo su neke poruka, a neko podsjeća i kako su se “bacali u nesvijest prošlo prvenstvo kad su Švicarci pokazivali ‘orlove’ – tada je bilo da se sport i politika ne miješaju.”

Društvenim mrežama su od jučer kružile fotografije transparenta okačenog iznad ormarića Miloša Veljkovića i Andrije Živkovića uoči poraza reprezentacije Srbije od 0:2 od Brazila u četvrtak u Kataru.

Fudbalski savez Kosova službeno se žalio FIFA-i, a kosovski ministar sporta Hajrulla Ceku opisao je sliku kao korištenje Svjetskog prvenstva za promicanje “poruka punih mržnje”. FIFA se pozvala na svoj disciplinski kodeks koji se odnosi na nedolično ponašanje uključujući “uvredljive geste, znakove ili jezik” i “korištenje sportskog događaja za demonstriranja nesportske prirode”.

Iz FIFA-e nisu najavili kada bi trebala biti izrečena presuda, a Srbija sljedeću utakmicu na Mundijalu igra u ponedjeljak protiv Kameruna. prenosi radiosarajevo


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh