Fudbal

Višća je i statistički najjača karika u Turskoj

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća izabran je za najboljeg igrača turskog prvenstva.

Edin Višća - Haber.ba

Višća se nalazi i na korak od osvajanja naslova prvaka Turske, te je dobio i zasluženu nagradu za svoje igre ove, ali i prethodnih sezona. Na 30 odigranih utakmica ove sezone postigao je 12 golova i upisao 13 asistencija. I pored standardnih; statističkih parametara bh. fudbaler bio je sjajan u svim ostalim.

Na terenu je ukupno, u turskom prvenstvu, proveo 2689 minuta. U svojih 30 utakmica prosječno je imao 4.2 šuta prema golu protivnika, što je dovelo i do velikog broja njegovih golova. Ponovo je pokazao da zna da asistira svojim suigračima, a čak 70.1 posto njegovih pasova je bilo tačno, što je dvoelo i do 13 asistencija za gol.

Ofanzivni fudbaler Basaksehira bilježio je 2.3 ključna pasa po meču, od toga je 0.7 bilo dugih, dok je njih 1.6 po utakmici bilo kratkih. Višća je po meču izvodio 2.5 driblinga. Imao je u prosjeku jedan neuspješan, a 1.5 uspješan.

U svojih 30 mečeva uspjevao je da prosječno po meču ima 0.8 posto presječenih lopti. Bio je fauliran 0.9 puta po meču, dok je pravio po jedan faul na dva meča. Također, na svaka dva meča po jednom bi bio uhvaćen u ofsajdu.

Što se odbrane tiče, Višća je po susretu imao 0.7 startova. Pravio je prekršaj na svaka dva meča, dok je bio predriblan 0.6 puta po meču.

Prema portalu WhoScored.com njegova prosječna ocjena za ovu sezonu bila je 7.58/10.

Najbolje se osjećao igrajući na poziciji desnog ofanzivnog veznog. Višća je tu odigrao 16 utakmica, te postigao šest golova i upisao devet asistencija uz prosjećnu ocjenu od 7.75.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh