Muzika

Preminuo francuski kompozitor Michel Legrand

Francuski kompozitor Michel Legrand, koji se proslavio muzikom za filmove “Šerburški kišobrani” i “Djevojke iz Rošfora”, preminuo je prethodne noći u 86. godini, saopštio je njegov predstavnik za medije.

Michel Legrand - Michellegrandofficial.com

Legrand je tokom karijere duge pola vijeka koja mu je donijela svjetsku slavu i tri Oscara, radio s velikim imenima od Raya Charlesa do Orsona Wellesa, kao i sa Jeanom Cocteauom, Frankom Sinatrom, Charlesom Trenetom i Edith Piaf, javila je agencija France Presse, a prenose “Nezavisne“.

Na prostorima bivše Jugoslavije poznat je po saradnji s Terezom Kesovijom.

Počeo je da komponuje filmsku muziku 60-ih godina s dolaskom Novog talasa.

Sarađivao je sa Agnes Vardom, Jean-Luc Godardom, ali najviše sa Jacquesom Demyjem, autorom ostvarenja “Šerburški kišobrani” (1964) i “Djevojke iz Rošfora” (1967) sa Cathérine Deneuve.

Legrand je osvojio tri prestižna Oscara za muziku u filmovima “Afera Thomasa Crowna” (1969), “Ljeto 42.” (1972) i “Jentl” (1984).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh