Film i TV

Bio je zlatni dječak Juge, a njegov život je bio čemer i jad – “Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju”

Talenat kakav se rijetko viđa…

Davor Dujmović - Screenshot/YouTube

Glumac Davor Dujmović, nezaboravni Perhan iz Kusturičinog “Doma za vješanje”, izvršio je samoubistvo 1999. godine u Novom Mestu gdje je živeo sa djevojkom. Tome je prethodila dugogodišnja borba sa porocima, liječenja i velika slava koja je donijela veliki teret.

Davor Dujmović je, naime, sa svega 18 godina bio jedna od najsjajnijih zvijezda domaće glumačke scene, a najpoznatiji je po ulozi Perhana u filmu “Dom za vješanje”.

Njegov život krenuo je nizbrdo kada je ušao u vrtlog narkomanije iz kojeg se nije izvukao.

Dujmović je bio talenat kakav se rijetko viđa, a u svijet filma ušao je sasvim slučajno, dok je bio dječak. Zadesio se s ocem u restoranu u koji su došli Emir Kusturica i njegov asistent, Ćiro Mandić.

Pozvali su ga na audiciju za film “Otac na službenom putu” i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. Za ovaj film nagrađen je zlatnom palmom u Kanu i nije mu bilo teško da odluči da upiše filmsku akademiju.

Uslijedila je nova značajna uloga u filmu “Strategija svrake”. Sa nepunih osamnaest godina igrao je glavnu ulogu u filmu “Dom za vješanje”, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji.

Početkom devedesetih je postao ozbiljno zavisan od narkotika i nekoliko puta se bezuspješno liječio.

– Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju – rekao je on.

Zanimljivo je da je baš u tom svom lošem periodu u seriji “Sarajevske priče” glumio lik mladog narkomana Bobana koji je uz to i sitni diler.

Posljednje mjesece živio je u Novom Mestu u Sloveniji kod djevojke. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima. Bezuspješno je pokušavao da se izliječi od narkotika, te je nakon duge i teške depresije 31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh