Nauka

Odustali od automobila: Apple razvija robote koji će vas pratiti po kući

Ideja se zasniva na tome da se kreira mašina koja može da oponaša pokrete glave i može da se poveže s jednom osobom u grupi.

Apple još traga za sljedećim proizvodom koji će unijeti revoluciju na tržištu i pomoći kompaniji da ostane dominantna, piše avaz.

Kompanija je nedavno odustala od svojih planova da kreira vlastito električno vozilo, a sada pažnju usmjerava na drugo polje.

Analitičar Mark Gurman tvrdi da je jedna od oblasti koje Apple istražuje – personalna robotika. Apple je navodno počeo da istražuje robote i električna vozila u isto vrijeme, u nadi da će razviti mašinu kojoj nije potrebna ljudska intervencija.

Iako su Appleovi projekti s robotima u ranoj fazi, ističe se da je kompanija počela da radi na mobilnom robotu koji može da prati korisnike u njihovoj kući i da je već razvio stoni uređaj koji koristi robota za pomjeranje ekrana.

Ideja se zasniva na tome da se kreira mašina koja može da oponaša pokrete glave i može da se poveže s jednom osobom u grupi, vjerovatno radi boljeg iskustva videopoziva, piše B92.

Pošto bi ovi roboti mogli da se kreću sami, kompanija također istražuje mogućnost upotrebe algoritama za navigaciju. Na osnovu izvještaja, Appleova grupa za kućne uređaje je zadužena za razvoj ovih robota, a timu se pridružio najmanje jedan inžinjer koji je radio na ukinutoj inicijativi za električna vozila.

Ostaje da se vidi da li će Apple zadržati fokus i rad na ovom projektu ili će pronaći druge vrste proizvoda u koje bi investirao ukoliko otkrije da bi mogli da donesu veću zaradu u budućnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh