Nauka

Otkrivena precizna metoda za dijagnosticiranje Alzheimerove bolesti

Taj protein je zapravo marker za biološke promjene u mozgu oboljele osobe.

Alzheimerova bolest - Ilustracija

Otkrivena je nova, precizna metoda za detekciju Alzheimerove bolesti putem analize krvi, a otkriće bi moglo da unese revolucionarni pomak u dijagnostici te bolesti, saopćili su istraživači, piše avaz.

Mjerenje nivoa proteina zvanog p-tau 217 u krvi mogao bi biti veoma pouzdan pokazatelj u otkrivanju znakova progresivnog stanja Alzheimerove bolesti, s obzirom na to da je taj protein zapravo marker za biološke promjene u mozgu oboljele osobe, navodi Sky News, prenosi Euronews.

Stručnjaci tvrde da bi ova metoda mogla da se pokaže boljom od niza drugih testova koji su trenutno u fazi razvoja.

U istraživanju u kom je učestvovalo 786 ispitanika istraživači su uz pomoć novog testa željeli da otkriju koji bi od njih imali najmanje, a koji najveće šanse da obole od Alzheimera.

– Ova studija je dobrodošao korak u pravom smjeru jer pokazuje da testovi krvi mogu biti jednako tačni kao i invazivnije i skupe analize za otkrivanje simptoma Alzheimerove bolesti – objasnio je Ričard Oukli, pomoćnik direktora za istraživanja i inovacije u Udruženju za Alzheimerovu bolest.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh