Nauka

Jedinstveno otkriće u Holandiji: CT skener otkrio da se unutar fosilizovanog jajeta dinosaurusa nalazi embrion

Detaljnijim analizama muzejskog eksponata istraživači su utvrdili da se unutar njega nalazi veoma rijedak sadržaj.

Dinosaurusova jaja - Profimedia

ZAPOSLENI u Prirodnjačkom muzeju u holandskom gradu po imenu Boktel su prije par decenija kupili fosilizovano jaje dinosaurusa iz Kine. Smjestili ga u vitrine i praktično zaboravili na njega. Ali, kada se novi mlađi kustos Marten de Rijke zaposlio u Prirodnjačkom muzeju, on se zainteresovao za kolekciju jaja i rešio detaljnije da ih ispita, piše Nationalgeographic.

Kako bi razbijanje njihove ljuske bio previše invazivan metod, on je oko 30 jaja poslao na CT skener u obližnju bolnicu. I ispostavilo se da čak tri imaju unutrašnji sadržaj, ali da se samo unutar spomenutog moglo jasno razaznati o kom dinasaurusu je riječ – životinji iz roda Hadrosaurus-a.

Direktror muzeja Rene Fraaije, objašnjava da je u pitanju embrion dinosaurusa poznatog po tzv. ptičjem kljunu, koji je mogao da naraste između 7 i 9 metara. I za sada se smatra jedinstvenim primerkom kako u Holandiji, tako i u čitavoj Evropi. Razlog za ovo leži u činjenici da su ostaci embriona veoma mekani da bi se fosilizovali, zbog čega se tokom nekoliko milenijuma raspadnu u unutrašnjosti. Međutim, u slučajevima kada se životinja sprema da se izlegne, kosti postaju tvrđe, pa je nekoliko takvih primjera – uključujući i ovaj, preživjelo do danas.

Embrion-dinosaurusa – profimedia

Ono što je zanimljivo jeste da se jaje sada sprema za put u istraživački institut Evropskog postrojenja za sinhrotronsko zračenje u Grenoblu, gdje će ga stručnjaci zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, detaljnije ispitati.

“Na ovaj način možemo utvrditi da li je još sačuvana glava ili kičma”, objasnio je Fraaije i dodao kako bi ovo otkriće moglo ga pomogne u proučavanju evolucije ovih davno izumrlih životinja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh