Nauka

Kompanije Sanofi i GSK – Još jedna vakcina protiv koronavirusa stiže na tržište

Proizvodnja još jedne potencijalne vakcine protiv koronavirusa počet će za nekoliko sedmica, saopćile su danas kompanije Sanofi i GlaxoSmithKline, koje su razvile ovaj medikament.

Vakcina - N1

U saopćenju se navodi da je pokrenuta treća faza ispitivanja uz učešće 35.000 odraslih volontera u SAD-u, Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Studijom će biti testirana efektivnost kandidata za vakcinu protiv virusa koji se proširio iz kineskog Wuhana, kao i protiv soja koji je prvi put detektovan u Južnoafričkoj Republici.

Ukoliko ispitivanje bude uspješno, regulatori bi krajem godine mogli odobriti upotrebu ove vakcine, navode kompanije, a prenosi AP.

“Proizvodnja počinje u narednim sedmicama kako bi se omogućio brz pristup vakcini ukoliko ona bude odobrena”, dodaje se u saopćenju, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh