Nauka

Naučnica objavila sljedeće: “Nemojte da brinete zbog mutanta korone, nešto drugo treba više da vas plaši”

Do danas je registrovano preko 12,000 mutacija kod ovog korona virusa.

Isidora Stanković - facebook

Novi soj korona virusa koji je najprije otkriven u Velikoj Britaniji, a već se proširio u nekoliko zemalja, izazvao je paniku širom Evrope. Kako stručnjaci objašnjavaju, nova vrsta opasnog virusa se širi brže od SAR-CoV-2, ali ostaje pitanje da li je i opasniji i smrtonosniji.

Isidora Stanković, srpska naučnica, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i školuje se u SAD, objavila je na Facebook-u tekst u kojem je, pozivajući se relevantne naučne izvore objasnila zašto ne postoji razlog da strahujemo od novog soja korone.

Njen tekst prenosimo u cjelosti.

Novi mutant korona virusa i zašto nema razloga za brigu

Ovih dana novine se pune pričama o “novom korona virusu u Britaniji koji se čak 70% brže širi”. Šta su činjenice:

1) novine vole senzaciju

2) ovo nije novi virus, virusi mutiraju i postoje kao populacija

3) vakcine će i dalje biti efikasne protiv virusa.

Novine vole senzaciju

Do danas je registrovano preko 12,000 mutacija kod ovog korona virusa (SARS-CoV-2). Prije par mjeseci novine su isto kao danas bile pune naslova o D614G mutaciji i kako “dolazi kraj svijeta” jer je virus mutirao. Naučnici su potom proučili ovaj mutant i pokazali da organizam stvara isti imuni odgovor kao kod prvobitnog soja virusa.

Virusi mutiraju

Svi organizmi mutiraju. Mutacija zvuči strašno ali promjena u par “slova” genoma virusa koja se stvara mutacijom ne stvara i “novi virus” onako kako razmišljamo kada govorimo o virusu gripa. U genetici postoji nešto što se zove “selektivni pritisak” koji tjera viruse da mutiraju i prilagode se sredini – kako se virus širi i cirkuliše, tako postaje bolji u širenju (ovome doprinosi i ponašanje ljudi). Zbog toga danas čitamo “širi se brže od poznatog koronavirusa”. Ovo ne znači da i izaziva težu bolest.

Druga stvar, virusi postoje kao populacija – u svakom trenutku imamo nekoliko sojeva koronavirusa koji postoje istovremeno, u različitim razmjerama. Kada se sekvencira genom virusa iz populacije, imat ćemo dominantan soj i više drugih sojeva (mutanta) istog virusa. U UK, ovaj mutant soj postoji od avgusta, ali se u zadnjih nekoliko sedmica situacija izmijenila što u virusnoj populaciji. što u ljudskoj (UK je imala poprilično opuštene mjere. što je dovelo do više kontakata), što je dovelo da sada postane primarni.

Vakcine će i dalje biti efikasne protiv virusa

Vakcine stvaraju imunitet koji se zasniva na stvaranju repertoara antitijela (poliklonalna antitijela). Ovo znači da će antitijela koja stvorimo moći da prepoznaju i da se vezuju za više dijelova proteina virusa, tako da pojedinačne mutacije nisu mnogo bitne.

Jedini način na koji možemo dobiti mutanta koji je otporan na vakcinu je da se osoba vakciniše i potom zarazi korona virusom koji uslijed “selektivnog pritiska” koji predstavlja imuni odgovor nekako opstane u organizmu i krene da mutira tako da izbjegne naš imuni odgovor. S obzirom na sve što znamo o korona virusu, s obzirom da mutira mnogo, mnogo, mnogo manje nego virus gripa i s obzirom da vakcine stvaraju repertoar antitijela, šanse za ovo su u domenu teorije i za ovako nešto će trebati u hipotetičkom scenariju mnogo godina.

Na kraju, ne sekirajte se još više o nekakvom “mutant virusu”. To što mnoge zemlje otkazuju letove iz UK je mjera opreza izazvana visokim brojem slučajeva + preventivni oprez oko ovog soja virusa. Svakih par nedelja novine objavljuju vijesti o nekom “novom mutantu”, skoro je bila mutacija u Danskoj, sada u UK…to je sve očekivano i nije razlog za brigu dok nauka ne pokaže da razloga za brigu ima.

Ako baš želite da brinete, treba biti zabrinut o popuštanju mjera dok ljudi umiru, medicinari padaju, a cijela Evropa zateže mjere, dok mi biramo šta ćemo obući u najluđoj noći na Kopaoniku.

Novi mutant koronavirusa i zašto nema razloga za brigu

Ovih dana novine se pune pričama o "novom koronavirusu u…

Objavljuje Isidora StankovicPonedjeljak, 21. prosinca 2020.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh