Nauka

“60 sekundi o koroni” – Kako se testiraju COVID-19 vakcine?

Gost novog videa serijala ’60 sekundi o koroni’ je dr. Almasa Hadžiahmetović Bass, stručnjak za razvoj lijekova iz SAD koja nam govori o COVID19 vakcini.

dr. Almasa Hadžiahmetović Bass - PR / Haber.ba

Vakcine godišnje spase milione života. Međutim, proces razvijanja nove vakcine ili lijeka je veoma dug i kompleksan koji obično traje 10 do 14 godina. U slučaju COVID-19 vakcine, kao nikad u historiji, ovaj proces je mnogo ubrzaniji. Međutim, prije nego što vakcina bude odobrena od strane zdravstvenih državnih institucija, ona mora proći različite faze kliničkih studija.

Koje su to faze testiranja i na koji način se one rade, koliko se u ovom trenutku testira COVID19 vakcina, te ko je započeo posljednju fazu testiranja, možete pogledati na videu:

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom ’60 sekundi o koroni’. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu ’60 sekundi o koroni’, kao i na FB stranici @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh