Nauka

Zbog čega korona uzima čulo mirisa

Konačno odgovor.

Čulo mirisa - Srbijadanas.com

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost – to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi takođe, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i ukusa, pišu “Novosti“.

A za to bi mogao da bude odgovoran jedan enzim. Naučnicima Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predijelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa.

Ovaj enzim bi navodno trebalo da ima ulogu ulaza kroz koji koronavirus prodire u ćelije organizma. Na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta kojima su ona odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi korona virusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Nove mogućnosti liječenja?

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže za nov pristup liječenju zaraženih.

Rezultati bi, doduše, morali da budu potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Endru Lejn sa Univerziteta Džon Hopkins.

– Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli da pobijedimo zarazu antivirusnim terapijama koje bi se davale direktno u nos.

Tobajas Velt s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hanoveru nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata nego omogućava i nove terapije. Ipak, i on smatra da su nužna dalja istraživanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh