Kompjuteri i gadgeti

Microsoftu prijeti novčana kazna

Ako Evropska komisija utvrdi da je Microsoft prekršio propise, može da mu izrekne kaznu u visini do 10 procenata globalnog prometa.

Microsoft - Pixabay

Evropska komisija vjerovatno će pokrenuti istragu o Microsoftovom kršenju propisa o tržišnoj konkurenciji, s obzirom na to da nije ponudio odgovarajuće rješenje za uključivanje aplikacije za razmjenu poruka u Office, rekli su upućeni izvori.

EK je Microsoftu u proteklih deset godina već izrekla 2,2 milijarde evra novčanih kazni, a sada bi ponovo mogla da pokrene istragu zbog tužbe aplikacije za razmjenu poruka Slack, u vlasništvu Salesforcea, iz 2020. godine.

Slack tvrdi da je Microsoft u Office paket nepošteno uključio aplikaciju Teams za razgovore na radnom mjestu.

Kompanija u ponedjeljak nije odgovorila na zahtjev Reutersa da komentariše tu informaciju.

Microsoft je Teams besplatno dodao u Office 365 tokom 2017. godine, a aplikacija je na kraju zamenila Skype for Business.

Od 2022. razgovaraju s Evropskom komisijom kako bi spriječili istragu i nedavno su ponudili sniženje cijene Officea koji ne uključuje aplikaciju Teams.

Evropska komisija smatra da će razlika u cijeni osigurati ravnopravnu poziciju konkurenciji i osigurati veći izbor potrošačima, ali je od Microsofta zatražila da cijena Office paketa bez Teamsa bude još niža, rekao je izvor.

Komisija je odbila da komentariše tu informaciju.

“Nastavljamo da sarađujemo s Komisijom u istrazi i otvoreni smo za pragmatična rješenja koja rješavaju njezine prigovore i uvažavaju potrebe korisnik”, rekao je predstavnik Microsofta za odnose sa javnošću.

Microsoft bi još mogao da poboljša prijedlog i spriječi istragu. Ako Komisija utvrdi da je prekršio propise, može Microsoftu da izrekne kaznu u visini do 10 procenata globalnog prometa, piše Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh