Zdravlje

Zašto ne bi trebalo da sjedite pored prozora u avionu

Svi vole pogled iz ptičje perspektive, ali sljedeći put kada budete putovali nemojte da birate sjedište pored prozora.

Avion - 123rf

Dermatolog Magnus Linč objasnio je zašto sjedenje pored prozora dok ste na nebu može povećati rizik od raka kože i preranog starenja.

“Kada ste na većim visinama, kao što je u avionu, intenzitet ultraljubičastog (UV) zračenja se povećava. To znači da možete biti izloženi višim nivoima UV zračenja dok letite u odnosu dok ste na zemlji”, rekao je dermatolog. UV zraci dolaze direktno od sunca i mogu ozbiljno da oštete kožu. Postoje dvije vrste UV zraka koje dopiru do površine Zemlje – UV B i UV A.

UV B izaziva opekotine od sunca, a UV A prodire dublje u kožu i ipak će proći i po oblačnim danima. Obe vrste mogu uzrokovati rak kože.

“Iako staklo na prozorima aviona blokira većinu UV B zračenja, ono ne filtrira u potpunosti UV A zračenje. UV A zraci su dužih talasnih dužina koje mogu prodreti kroz staklo i dopreti u dublje slojeve vaše kože. Produžena izloženost UV A zračenju može dovesti do oštećenja kože, preranog starenja i povećanog rizika od raka kože”, objasnio je dr Magnus, prenosi b92.

Studija iz 2015. je pokazala da piloti i kabinsko osoblje imaju više od dva puta veće šanse da razviju melanom – najsmrtonosniji oblik raka kože – u poređenju sa opštom populacijom. Dakle, definitivno postoji neka veza između letenja i oštećenja od sunca.

“Ako letite iznad Španije sredinom popodneva, velike su šanse da ćete biti izloženi više UV zraka nego da letite iznad nordijske zemlje kasnije tokom dana. Što smo bliže ekvatoru, jači je UV intenzitet”, rekao je on, a prenosi “Njuzvik”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh