Zdravlje

Raste broj oboljelih: Vraća li korona obaveznu izolaciju

Pacijenta koji osjeti simptome posavjetujemo da kupi test u apoteci i u slučaju pozitivnog rezultata prijavljuje se nama, navodi dr. Bičo

srbijadanas

S periodima hladnijeg vremena i dugotrajnijeg boravka u zatvorenom raste broj oboljelih od koronavirusa. U najvećem broju slučajeva simptomi su slični sezonskoj gripi.

Nije prijetnja
– Radi se o novim mutacijama omikron soja koronavirusa, ali budući da je veliki broj građana vakcinisan i već prebolovao, stekli smo popriličan imunitet i simptomi su puno blaži. Slični su prehladi. Međutim, kod hroničnih bolesnika mogu dovesti do komplikacija, upala pluća i slično – kazala nam je epidemiologinja Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Dokaz ovakvoj tvrdnji je i informacija Instituta za javno zdravstvo RS prema kojoj je u posljednjih sedam dana prisustvo virusa potvrđeno kod 14 od 124 testirane osobe te da je prijavljen i jedan smrtni slučaj. Preminuo je stariji muškarac iz Banje Luke.

Nakon što je federalni ministar zdravstva u junu donio naredbu o prestanku epidemije zarazne bolesti COVID-19, koronavirus se više ne smatra prijetnjom zdravstvenom sistemu, osobe sa simptomima same vrše testiranja, a drugačiji je i postupak nadzora nad oboljelima. Prema riječima dr. Bičo, Zavodi za javno zdravstvo prate situaciju, ali kao u slučaju sezonske gripe.

Sami se testiraju
– Pacijenta koji osjeti simptome posavjetujemo da kupi test u apoteci i u slučaju pozitivnog rezultata prijavljuje se nama. Pod nadzorom porodičnog ljekara ide u izolaciju, a mi kontaktiramo ukućane, pratimo simptome, savjetujemo da ostanu kod kuća. Slično je kao i u periodu epidemije, samo što se sada izolacija preporučuje, nije obavezna – kaže dr. Bičo,piše Avaz

S prestankom epidemije ukinuto je i obavezno testiranje pacijenata prije prijema u bolnicu, a sada se testiranje radi samo kod osoba koje moraju biti podvrgnute operativnom zahvatu, a imaju neke od simptoma koji ukazuju na COVID.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh