Zdravlje

JEDINI NAPITAK KOJI SPRIJEČAVA OTICANJE KADA SU NAPOLJU “PAKLENE” VRUĆINE: Doktorica otkrila recept – ne košta ni 1 EURO!

Probajte napitak koji spriječava oticanje kada su napolju velike vrućine. Praktično je za džabe, a od nevjerovatne je pomoći.

Nakon obilnih kiša, konačno nam je stiglo ljeto, istina, praćeno priličnom visokim temperaturama. Vrućine i vlaga počinju već od ranog jutra. Međutim, kako su najavili iz RHMZ, već danas bismo mogli da očekujemo novi pad i kiše. Ovakve promjene nikako ne prijaju većini ljudi, a posebno hroničnim bolesnicima. Ipak, stanje koje niko ne možda podnese kada je napolju vrelo i nemamo drugog izbora nego da se oblačimo lagano, jesu nadutost i otečenost. Kod ovih problema obično pomaže pravilna ishrana, suplementi i lijekovi ukoliko ih ljekar preporuči, ali spas može da bude i jedan napitak.

Ako niste sigurni zašto ste uopšte otečeni, britanska nutricionistkinja dr Pamela Mejson objasnila je šta sve može da bude uzrok, a ponudila je i najjednostavnije rješenje.

Logčno bi bilo da pomislite da ste otečeni zbog velikog unosa hladne vode i čajeva koje pijete kako biste pobijedili žeđ i hidrirali se, međutim, dr Mejson kaže da je ovaj problem ipak komplikovanije prirode.

“Prvo, toplota izaziva širenje krvnih sudova i kapilara, omogućavajući većoj količini tečnosti da popuni “prostore” između organa i tkiva”, objašnjava ona.

“Drugo, postoje neki dokazi da vruće vrijeme može da promijeni mješavinu bakterija u crijevima što dovodi do problema sa varenjem. Posljedice su dijareja i zatvor, a uslijed kojih dolazi do preusmjeravanja protoka krvi u crijeva”, objasnila je.

“Treće, toplotni talas uzorokuje da u ogromnim količinama unosimo hladna pića koja izazivaju nadimanje.”

Dr Mejson je istakla da u većini slučajeva nadimanje nije opasno, ali može i te kako da bude neprijatno. Srećom, postoje načini da se ovaj simptom ublaži, a jedan od njih je “magično piće”. Prema riječima nutricioniste, reč je o crnom čaju sa đumbirom. Ova mješavina vas neče koštati ni 1 euro, a nevjerovatno je efikasna.
Doktorka Pamela kaže da flavonoidi u crnom čaju pomažu kod nadutosti stomaka jer smanjuju upale u crijevima. Regulišu sastav bakterija i mikroba u njima, smanjujući količinu štetnih (koji izazivaju nadimanje) i povećavaju zdrave.
“Čaj od đumbira smanjuje probavne smetnje, što zauzvrat pomaže da se smanji nadimanje.”
Ovaj magični napitak ćete napraviti tako što ćete prvo prokuhati svježe đumbir isečen na listiće (veličina placa), a u provrelu i ocijeđenu tečnost staviti kesicu crnog čaja i ostaviti da odstoji desetak minuta. Najbolje je da se napitak pije dok je još topao.

Preporuke je i da u ishranu uvrstite hranu koja je bogata vlaknima, ali i da redovno vježbate. Jedite polako, dugo žvaćite kako biste izbjegli da progutate previše vazduha. Izbjegavajte gazirana pića i “držite se” najprije vode i laganih čajeva, njena je preporuka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh