Zdravlje

Postoji nekoliko načina da se zaštitite od krpelja

Boravak u prirodi, posebno među niskim rastinjem je rizičan zbog mogućeg kontakta s krpeljima.

Krpelj - Ilustracija / Vijesti.ba

Sezona kada ih ima najviše je tokom proljeća i ranog ljeta, iako ih možete naći i u ranu jesen.

Lakše uočiti

Nažalost, opasni su i prenose bakteriju Borrelia burgdorferi, koja uzrokuje Lajmsku bolest (boreliozu), virus krpeljnog meningoencefalitisa i drugo. Postoje brojne stvari koje možete učiniti kako biste smanjili šanse da vas ugrize krpelj.

Nosite bijelo

Male-sićušne krpelje lakše je uočiti na svijetloj odjeći. Kad krenete na stazu, obucite odjeću svjetlijih nijansi. Tako ćete lakše uočiti krpelja na odjeći.

Pokrijte glavu

Krpelji se ne nalaze samo u travi. Takođe se nalaze u drveću i grmlju. Ako se očešate o granu, možete slučajno srušiti krpelja. To krpeljima daje priliku da padnu bilo gdje na vaše tijelo, uključujući i glavu. Stavite kapu ili zavežite kosu kako krpelji ne bi došli do vašeg tjemena.

Podignite čarape

Navucite bijele pamučne čarape i u njih uvucite nogavice. Možda nije moderno, ali ćete biti bolje zaštićeni. Svaki centimetar izložene kože je bitan.

Koristite sredstvo protiv insekata

Sredstvo za odbijanje insekata može obeshrabriti insekte da se previše približe. Obavezno slijedite upute na naljepnici. Neki repelenti, poput onih koji sadrže ulje limunskog eukaliptusa ili para-mentan-diol, ne smiju se koristiti kod djece mlađe od 3 godine, prenosi “Avaz“.

Tretirajte svoju odjeću

Ako danima idete u prirodu, razmislite o nanošenju insekticida permetrina na odjeću. Može trajati do šest pranja. Takođe možete tretirati svoje čizme i drugu opremu za kampovanje s permetrinom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh