Zdravlje

Koliko nam je vode potrebno tokom vježbanja?

Ako ne pijete dovoljno vode dnevno, možete iskusiti niz neprijatnih simptoma kao što su razdražljivost, problemi sa koncentracijom…

Voda Mojportal.ba

Hidratacije tokom dana je obavezna, jer gubimo vodu kada dišemo, znojimo se… Ovo posljednje je posebno važno uzeti u obzir kada je u pitanju vježbanje. Hidratacija je ključna kada vježbate.

Vježbanje pomaže da vaše tijelo bude jače i zdravije, a ako ste pravilno hidrirani, vaše tijelo će moći da se kreće lakše. Pravilna hidratacija vam takođe pomaže da se brzo oporavite od treninga i spriječite grčeve tokom aktivnosti. U idealnom slučaju, trebalo bi da idete na trening hidrirani.

Za optimalne performanse treninga, Američki savjet za vježbanje preporučuje da pijete oko šolju tečnosti na svakih 10 do 20 minuta vežbanja kako biste nadoknadili tečnost koju gubite. Podjednako je važno hidrirati se prije, tokom i poslije vežbanja. Možete se izmjeriti prije i poslije treninga da vidite koliko ste vode izgubili kroz znoj i disanje.

Moguće je piti previše vode dok vježbate

Neophodno je shvatiti da nemaju svi iste potrebe za hidratacijom. Koliko vode treba da pijete dnevno zavisi od nekoliko faktora kao što su klima u kojoj se nalazite ili od vaše kilaže, tako da nije dobro automatski pratiti tuđe šeme hidratacije već treba pratiti svoje tijelo.

Vrste vježbi takođe zahtevaju različitu hidrataciju. Opušteni trening joge ili pilatesa u hladnoj prostoriji zahtjevaće da pijete manje vode u poređenju sa treningom visokog intenziteta, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh