Zdravlje

Šest stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon treninga

Vaše navike nakon vježbanja kao što su dobra ishrana i oporavak mogu imati veliki utjecaj na maksimiziranje vaših fizičkih i mentalnih rezultata.

Teretana - Ljepotaizdravlje.ba

Zbog toga se preporučuje da izbjegavate stvari koje vam mogu otežati da dođete do svog cilja.

Ne preskačite istezanje

Bez obzira na razlog, ako žurite nakon treninga, propuštate važan dio procesa oporavka. Kada ne olakšate oporavak mišića pravilnim istezanjem, može doći do ozljeda. Ključno je znati kako se pravilno istegnuti za svoje tijelo. Rad s ličnim trenerom može vam pomoći da saznate što je najbolje za vaše tijelo.

Nemojte se družiti u odjeći u kojoj ste prethodno trenirali

Možda nećete završiti trening obliveni znojem, ali on je još uvijek tu. Nošenje znojne odjećie potencijalno bi moglo ugroziti vaš imunološki sustav, moglo bi vas izložiti riziku od kožnih ili gljivičnih infekcija. Čak i ako vam se odjeća osuši dok obavljate svoje poslove, mirisi i bakterije su i dalje prisutni. Ako se ne možete odmah istuširati, ponesite rezervnu odjeću koja uključuje čarape i donji veš.

Nemojte odmah provjeravati svoj mobitel

Ako ste na telefonu, to znači da ste rastreseni i da ne ulažete maksimalan napor, što će vas dugoročno koštati rezultata. Ako svom mozgu date malo prostora za disanje tokom i nakon treninga, maksimizirat ćete fizičke i mentalne dobrobiti vašeg treninga. Ukoliko vam treba telefon pri ruci da pratite svoje vježbe, koristite ga u načinu rada u avionu.

Nemojte prestati piti vodu

Voda hidratizira sve dijelove tijela. Kada tjelesne stanice nisu pravilno hidrirane, one ne mogu raditi, a u slučaju mišićnih stanica, rastu do svojih najboljih mogućnosti. Također, odgovarajuća hidratacija nakon treninga može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima.

Nemojte piti alkohol

Konzumiranje alkohola odmah nakon vježbanja jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo. To će usporiti vaš oporavak i smanjiti dobrobiti vašeg vježbanja. Nakon odlične vježbe, uzmite slobodnu noć za piće ili barem pričekajte nekoliko sati prije konzumacije alkohola.

Nemojte izbjegavati obroke

Ako ne jedete nakon treninga, možete završiti umorni, imati jako nizak nivo šećera u krvi i spriječiti proces oporavka vašeg tijela. No, to ne znači da biste onda trebali jesti bilo šta. Važno je nadoknaditi glikogen i elektrolite koji su potrošeni tokom vježbanja. Konzumiranje proteina nakon treninga je neophodno za oporavak mišića, naručito nakon treninga s utezima, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh