Zdravlje

DAME, EVO KAKO PREPOZNATI DA ULAZITE U MENOPAUZU: Ovo su neki od znakova

Starost u kojoj žena ulazi u menopauzu je različita za sve.

Prosečna starost je 50 godina, ali može da počne i sa 40. Pa šta se dešava kada imate talase vrućine, promjene raspoloženja i neredovne menstruacije, a nemate 50 godina? Može li to biti predmenstrualni sindrom, prevremena menopauza ili premenopauza?

Da stvari stavimo u perspektivu, premenopauza (ili menopauza) je prelazni period od normalnih menstrualnih perioda do potpunog odsustva menstruacije. Ova tranzicija može da potraje i do 10 godina i možda ćete osjetiti simptome predmenstrualnog sindroma i menopauze ili možete uopšte da ih ne osjetite.
Neredovne menstruacije, kraće i sa manjim protokom krvi, intenzivnije menstruacije, ali i kraći ili duži ciklus – kada takvi simptomi počnu da vas muče, prekontrolišite hormone i uradite ultrazvuk jajnika da biste se uvjerili da su ove abnormalnosti posljedica menopauze.

Znakovi da ulazite u menopauzu su:

Promjene raspoloženja, iznenadno uzbuđenje
Pretjerani umor
Depresija
Dobijanje na težini
Naleti vrućine, noćno znojenje i/ili osjećaj hladnoće
Nedostatak sna (sa ili bez noćnog znojenja)
Suvoća vagine
Gubitak erotskog raspoloženja
Urinarni poremećaji
Gubitak pamćenja i greške iz nepažnje
Glavobolje
Osetljive dojke
Gubitak kose
Gastrointestinalni poremećaj, nadimanje, loše varenje, mučnina
Nokti postaju mekši, oštećeni i lakše se lome
Osteoporoza (posle nekoliko godina)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh