Zdravlje

Smijeh od 15 minuta mijenja 2 sata sna i topi kalorije

Mnogo puta smo čuli kako naši stari kažu da je smijeh najbolji lijek! Vrijeme je da se zaista okrenemo tradicionalnim vjerovanjima jer se sve više i više dokazuju naučno dokazuju! Otrkijte sve benefite osmijeha!

Žena - Infpult.info

Smijeh toliko ima pozitivan uticaj na naš organizam, da čak i kad radimo mimiku smijanja, iako se ne smijemo zapravo, šaljemo pozitivne impulse u naš mozak! Tako da kad god se sjetite ukoliko vam ništa nije specijalno zabavno, pravite mimiku lica kao da se smijete kako bi vam poslalo pozitivne impulse u mozak!

Smijeh nam daje različite benefite i zato se kaže da je smijeh najbolji lijek! Ovo su samo neki od benefita koje nam smijeh pruža:

Smijehom čistimo pluća
Kada se smijete, vaša pluća se oslobađaju ustajalog vazduha omogućavajući da uđe više kiseonika. To je zato što smijeh pomaže da se prošire alveole, male vazdušne kese u vašim plućima. Proširivanje njih znači da je područje za razmjenu kiseonika veće i da više kiseonika ulazi u vaša pluća.

Može li smijeh zamijeniti san?
Kada se smijemo neprekidno petnaest minuta, nivo hormona stresa u našem tijelu opada. I dešava se čitav niz biohemijskih i fizioloških odgovora u teijlu. Ovi odgovori su slični reparativnim i terapeutskim aspektima stvarnog spavanja. Smatra se da 15 minuta smijanja može zamijeniti dva sata sna.

Smijeh i sagorevanje kalorija
Rečeno je da smijeh smanjuje nivoe hormona stresa poznatog kao kortizol koji snižava brzinu metabolizma i skladišti masnoće u srednjem dijelu. Smijeh ima tendenciju da prirodno poboljša vaš metabolizam, što utiče da vaše tijelo da sagorijeva više kalorija i samim tim gubi težinu.

Smijeh jača srce
Kada se smijete, vaš broj otkucaja srca se ubrzava i često duboko udišete. To znači da više kiseonika u krvi cirkuliše kroz vaše tijelo – poboljšavajući vašu vaskularnu funkciju. Poboljšana vaskularna funkcija i cirkulacija takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od dijagnoze srčanih bolesti.

Mentalne prednosti smijeha
Vodeće prednosti smijeha uključuju smanjenje stresa, jačanje društvenih veza i oslobađanje hemikalije za “dobar osećaj”u vašem tijelu, endorfina. Što je veći nivo endorfina u vašem tijelu, to ste manje skloni mentalnim oboljenjima, depresiji i anskioznim napadima.

I na kraju – Zašto je smijeh najbolji lijek?
Već smo napisali sve pozitivne elemente i benefite smijanja, zato se i kaže da je smijeh najbolji lijek. Ne samo da vam može pomoći psihički, već i fizički. Smijeh je najbolji lijek jer je dokazano da pomaže u oslobađanju prirodnih hemikalija za dobar osjećaj u našem tijelu koje pomažu u borbi protiv bolesti i takođe smanjuje stres koji dugoročno produžava naš životni vek, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh