Zdravlje

Ovim namirnicama smanjite probleme u menopauzi

Problemi u menopauzi mogu imati ozbiljne posljedice po svakodnevne aktivnosti žene.

Menopauza - Ilustracija/eZadar.hr

Svaka žena u pedesetim godinama suočava se sa obiljnim promjenama na svom tijelu, ali i vrtoglavim promjenama u raspoloženju i sve je to rezultat menopauze.

Menopauzu možete prepoznati po naletima vrućine, promjenama raspoloženja, noćnom znojenju i problemima sa spavanjem, ali i sa brojnim drugim tegobama koje su svojstvene samo jednoj individui.

Iako ovu hormonalnu promjenu ne možete izbjeći, uravnoteženom ishranom bogatom vitaminima možete ublažiti najčešće probleme koje sa sobom donosi menopauza.

Riječ je o fitostrogenskim biljkama, koje prirodno sadrže fitoestrogene, ćelije slične ljudskom estrogenu za koje se vjeruje da mogu nadoknaditi njegov manjak.

Količina estrogena smanjuje se, naime, kako se žene približavaju kraju reproduktivne dobi, što može prouzrokovati neprijatne simptome menopauze.

U hranu bogatu fitoestrogenima spadaju proizvodi od soje, sjemenke lana i bundeve, žitarice, bobičasto i koštunjičavo voće kao što su borovnice i šljive.

Brokoli takođe navodno ublažava simptome menopauze, a pomoći može i bijeli luk.

Vrijeme za obroke

Osim na ono što jedu, žene bi trebalo da paze i u koje vrijeme dana imaju obroke. Voće i salate bi trebale da se konzumiraju uveče jer tada crijeva moraju previše raditi tokom noći što može dovesti do nesanice.

Mnoge žene u menopauzi se goje uprkos tome što ne jedu više nego prije. To je normalno jer se sa godinama gubi mišićna masa, a metabolizam usporava.

Žene u menopauzi trebale bi stoga smanjiti i unos kalorija, prenosi Magazin.Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh