Zdravlje

Znate li koliko često biste trebali imati veliku nuždu? Odgovor liječnika možda će vas iznenaditi

Koliko često bismo trebali vršiti veliku nuždu? Dok je neki obavljaju jednom dnevno, drugi puno češće idu na zahod, a treći pak dosta rjeđe.

Toalet - Alo.rs

Doktor Zac Turner za The Sun otkrio je što je normalno. Objasnio je kako nas stolica lako može uplašiti jer je vidimo kao odraz onoga što se odvija u našim organima. Ipak, upozorava da ona ne pruža potpunu sliku, što je važno imati na umu prije nego što sami donesemo svoju dijagnozu.

Ne postoji ‘zdravi’ broj odlazaka na WC. Važna je dosljednost. Osoba koja vrši veliku nuždu tri puta dnevno cijeli život ista je kao osoba koja to radi svaki drugi dan. Dokle god ste dosljedni oko odlazaka na WC, ne biste se trebali brinuti”, izjavio je Turner.

Dodaje kako stolicu ne bismo trebali požurivati. “Uzmite si vremena. Osim toga, pokušajte se ispraviti dok sjedite na školjci, umjesto da ste pogrbljeni i skrolate po mobitelu”, rekao je.

Ako vam probava nije redovita, preporučuje da obratite pozornost na to što jedete i koliko vježbate te da te podatke iznesete liječniku.

Prehrana i tjelovježba najvažniji su faktori koji izazivaju neredovitu probavu. Uz to, kako starimo skloniji smo zatvoru”, objasnio je dr. Turner i preporučio stalni unos vlakana iz voća, povrća i žitarica. Primjerice, jabuke, leća, avokado, grah i brokula puni su vlakana, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh