Zdravlje

RUSKI NAUČNICI OTKRILI TAJNU: Svima koji prime vakcinu protiv COVID 19, ruski medicinski stručnjaci su preporučili da konzumiraju ovu hranu

Nedovoljna količina proteina može negativno uticati na proizvodnju antitijela na koronavirus

Svima koji prime vakcinu protiv COVID 19, ruski medicinski stručnjaci su preporučili da konzumiraju hranu bogatu proteinima jer njihov manjak, kao i stres, može negativno da utiče na stvaranje antitijela.

Ljudi koji prime vakcinu protiv COVID 19 trebalo bi da jedu više hrane bogate proteinima, jer nedovoljna količina proteina može negativno uticati na proizvodnju antitela na koronavirus – rekao je Aleksander Gintsburg, šef Ruskog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” koji je razvio “Sputnjik V“ vakcinu.

“Količina hrane bogate proteinima, odnosno količina proteina u ishrani ima veliki uticaj na proizvodnju antitijela. Proizvodnja antitela je proces koji troši mnogo energije, pa unos mesa, ali ne i masnoća, ima ozbiljan efekat na to”, pojasnio je Gintsburg za TASS.

On je dodao da ljudi koji su se vakcinisali treba da se usredsrede na konzumaciju visokokvalitetnih proteina, a prema ruskom naučniku, količina hrane bogate proteinima koja se konzumira u nekoj zemlji pokazuje ne samo koliko je ta nacija bogata, već i koliko je jak kolektivni imunitet njenog stanovništva.

Među faktorima koji mogu negativno uticati na proizvodnju antitela, naučnik je nabrojao a*ohol i stres.

“Svi oblici stresa mogu primjetno da smanje broj antitijela”, naglasio je na kraju Gintsburg.

Svima koji prime vakcinu protiv COVID 19, ruski medicinski stručnjaci su preporučili da konzumiraju hranu bogatu proteinima jer njihov manjak, kao i stres, može negativno da utiče na stvaranje antitijela.

Ljudi koji prime vakcinu protiv COVID 19 trebalo bi da jedu više hrane bogate proteinima, jer nedovoljna količina proteina može negativno uticati na proizvodnju antitela na koronavirus – rekao je Aleksander Gintsburg, šef Ruskog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” koji je razvio “Sputnjik V“ vakcinu.

“Količina hrane bogate proteinima, odnosno količina proteina u ishrani ima veliki uticaj na proizvodnju antitijela. Proizvodnja antitela je proces koji troši mnogo energije, pa unos mesa, ali ne i masnoća, ima ozbiljan efekat na to”, pojasnio je Gintsburg za TASS.

On je dodao da ljudi koji su se vakcinisali treba da se usredsrede na konzumaciju visokokvalitetnih proteina, a prema ruskom naučniku, količina hrane bogate proteinima koja se konzumira u nekoj zemlji pokazuje ne samo koliko je ta nacija bogata, već i koliko je jak kolektivni imunitet njenog stanovništva,piše Alo.

Među faktorima koji mogu negativno uticati na proizvodnju antitela, naučnik je nabrojao a*ohol i stres.

“Svi oblici stresa mogu primjetno da smanje broj antitijela”, naglasio je na kraju Gintsburg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh