BiH

Amilino stanje se pogoršalo, otac po lijekove ide u Hrvatsku

Zdravstveno stanje Amile Zukić o čijem smo problemu nedavno pisali, se nažalost pogoršalo i ova djevojka je ponovo zbirnuta u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Ona boluje od rijetke bolesti akutne intermitentne porifirije, za što u našoj zemlji ne može pronaći adekvatne lijekove. Potreban joj je skupocjeni

Givosiran koji košta 44 hiljade eura po dozi (jedna injekcija) na mjesečnom nivou, a terapija bi trebala trajati do godinu dana.
Givosiran je lijek napravljen u Americi, a u Evropi se koristi pod imenom Givlaari i proizvodi se u Nizozemskoj. Ljekar iz Zagreba koji je liječio Amilu je preporučio dobavljačima iz Beograda da se obrate dr. Maji Karin iz Mostara koja također brine o Amili. Beograđani su iskazali maksimalnu podršku i volju da isporuče lijek, međutim neko bi ga trebao platiti. Jedna injekcija košta 44 hiljade eura.

Federalno ministarstvo zdravstva radi na stavljanju i skidanju lijekova s liste lijekova Fonda solidarnosti. U međuvremenu Amila je trošila lijek Tramal koji joj nije pomogao. Trenutno troši Normosang po koji njen otac odlazi u susjednu Republiku Hrvatsku. Ipak, jedino trajno rješenje bio bi Givosiran koji je preskup.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh