Zdravlje

Otkrivena još jedna posljedica koronavirusa koja pogađa samo muškarce

Simptomi kovida obično uključuju visoku temperaturu, suvi kašalj i gubitak mirisa ili ukusa. Ali jedan stručnjak za bolesti sada je objasnio da bi erektilna disfunkcija mogla biti znak upozorenja za takozvani “dugi Kovid“.

Gušterača - Hayat

Kovid je ubio više od 70.000 ljudi samo u Velikoj Britaniji, a slučajevi i dalje rastu u nekim dIJelovima zemlje. Brojni pacijenti su prijavili razvoj simptoma korona virusa mJesecima nakon početne infekcije. Da li bi erektilna disfunkcija mogla biti znak dugog Kovida?

Više od 800.000 doza vakcine Fajzer/BioNTek biće isporučeno ove nedelje, a milioni se očekuju do katoličkog Božića. Ali stručnjaci i dalje upozoravaju javnost da ostane na oprezu u vezi sa svim dugotrajnim simptomima Kovid-19, ali još uvijek nije jasno zbog čega neki pacijenti imaju dugotrajne simptome.

Jedan naučnik je sada otkrio da erektilnu disfunkciju može izazvati korona virus.

Muškarci koji se zaraze korona virusom mogu imati simptome bolesti tokom dužeg vremenskog perioda nakon samog početka infekcije, upozorila je stručnjak za zarazne bolesti dr Dena Graison.

Čak i nakon negativnog testa, simptomi se mogu nastaviti. Erektilna disfunkcija mogla bi biti jedan od ovih dugih kovid simptoma.

– Ovde postoji stvarna zabrinutost da bi muškarci mogli imati dugoročne probleme sa erektilnom disfunkcijom, jer znamo da to uzrokuje probleme sa vaskulaturom – rekla je dr Garison za LBC za NBC Chicago.

– Ne samo to što vas ovaj virus može ubiti, već zapravo može izazvati dugoročne, doživotne, potencijalne, komplikacije – zaključila je ona.

Ali samo zato što razvijete erektilnu disfunkciju, ne mora nužno značiti da imate korona virus.

Impotencija uglavnom pogađa muškarce starije od 40 godina, ali se može razviti u bilo kojoj dobi. Obično se ne treba brinuti, ali razmislite o tome da razgovarate sa ljekarom ako se to učestalo dešava.

Uzrok može biti stres, anksioznost, previše konzumiranja alkohola ili jednostavno, samo umor.

Gubitak kilograma, odvikavanje od pušenja, zdrava ishrana i svakodnevno vežbanje smanjuju rizik,piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh