Zdravlje

Koliko dugo traje oporavak od koronavirusa

Iako je koronavirus relativno nova bolest i gotovo svakodnevno saznajemo nove informacije o virusu, zdravstveni radnici do sada su otkrili koliko dugo bolest traje i koliko je vremena potrebno da se postigne potpuni oporavak od trenutka zaraze.

Koronavirus - Ilustracija / CNBC

Vrijeme oporavka

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je prosječno vrijeme od zaraze do oporavka dviej sedmice. Najčešći simptomi uključuju kašalj i vrućicu, ali treba pripaziti i na bol u tijelu, upaljeno grlo i umor. Kod većine ljudi svi simptomi najčešće nestanu do kraja sedmice, a u nekim slučajevima osoba nije niti svjesna da je zaražena jer ne pokazuje nikakve simptome, prenosi “N1“.

Ako ste razvili simptome koronavirusa i test je pokazao da ste pozitivni, ključno je da se odmarate i pijete puno tekućine. U prvoj sedmici su simptomi obično lakši nego u drugom, a u većini slučajeva simptomi nestanu nakon dvije sedmice.

Prema Sveučilištu Johns Hopkins, prosječno vrijeme potrebno za pokazivanje simptoma obično je pet dana. Ako mislite da ste bili izložen virusu i da ste zaraženi, preporuka je da stanete u 14-dnevnoj karanteni.

Može biti drugačije ako imate neko oboljenje

Ako osoba ima postojeće oboljenje, oporavak bi mogao trajati između tri i šest sedmica. Bolesnici s respiratornim bolestima, poput astme, ili imaju šećernu bolest ili bolest povezanu s tjelesnom težinom, također se duže oporavljaju.

Kod nekih se stanje može pogoršati između sedmog i desetog dana. Pacijenti teže dišu i možda će im trebati liječnička pomoć.

Iako još nije potpuno poznato kako virus djeluje na djecu, čini se da je i njima potrebno jednako vremena za oporavak. Djeca u brojnim slučajevima imaju 90 posto manje simptoma nego odrasli.

Ako mislite da imate koronavirus, trebate se izolirati, osobito od osoba s kojima ste u kućanstvu te kontaktirati doktora, piše “EatThis”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh