Zdravlje

IMALA SAM NEREDOVNE MENSTRUACIJE, DOK NISAM ČULA ZA OVAJ SAVJET DOKTORA: Sada mi svaki MJESEC STIŽE NA ISTI DAN – EVO ŠTA SAM URADILA (RECEPT)

Uvećini slučajeva ne brinemo se kada nam izostane, odnosno kasni mjesečnica nekoliko puta godišnje. Kao uzrok najčešće krivimo stres. No, tu je još mnogo čimbenika koji na to utječu:

Menstrualni bolovi - Life-power.me

nagla promjena kilaže
konzumacija alkohola i cigareta
dojenje
razni lijekovi
kofein
policistični jajnici
hormonalni disbalans i sl.
Za sve ove uzročnike neredovitoga ciklusa lijek možemo pronaći u prirodi.

Najbolji prirodni načini za regulaciju mjesečnice

Jabučni ocat – smanjuje inzulin i na taj način razinu šećera u krvi što je često uzrok izostanka mjesečnice. Preporučuje se prije svakoga obroka uzeti 1-2 žlice jabučnoga octa.

Lanene sjemenke – odličan izvor fitoestrogena lignana koji ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron.

Umjereno vježbanje – iako pretjerana izloženost fizičkoj aktivnosti može uzrokovati izostanak mjesečnice, vježbanje i treninzi u kojima se nećete preforsirati i više su nego poželjni.

Reduciranje stresa – ovo je svakako iznimno bitan čimbenik, kako za općenito zdravlje, tako i za uspostavu hormonalne ravnoteže u tijelu koja je presudna za redovitu mjesečnicu,prenosi Ordinacijavečenji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh