Zdravlje

Perikoneova dijeta: Uz gubitak kilograma doživite drugu mladost

Perikoneova dijeta pored toga što garantuje gubitak suvišnih kilograma, preporučuje se svima onima koji žele izgledati mladoliko.

Dijeta - Kurir.rs

Pobornici ove dijete posebno su starije osobe, ali i svi oni koji već primijete prve bore na licu. Perikoneova dijeta se zasniva na korišćenju namirnica čijim unošenjem se dobija mladolik izgled i istovremeno tope masne naslage. Jedna od osnovnih namirnica je divlji losos, koji se preporučuje u gotovo svakom obroku.

Nikolas Perikone (Nicholas Perricone), dermatolog i profesor na Michigan State University College of Human Medicine autor je i mnogih knjiga čija je tematika ljudski izgled i zdravlje. Njegovih savjeta pridržavaju se mnoge holivudske dive, a sam Nikolas je vrlo čest gost u popularnoj emisiji Oprah šou, piše “Aura“.

Perikoneova, još nazvana i losos dijeta, ne garantuje gubitak kilograma strmoglavom brzinom, ali, garantuje poboljšanje zdravlja, mladolik izgled, a pridržavanjem Perikoneovog jelovnika u doglednom periodu, doći će i do gubitka masnih naslaga. Holivudske dive, Džulija Roberts, Kim Ketral, Hilari Svonk i Kurtni Koks oduševljene su Perikoneovim jelovnikom.

“Aura” također poklanja par Perikoneovih savjeta i praktičan jelovnik za tri dana.

Hrana za mladost

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za dobro raspoloženje, lijepu kožu i regulaciju težine. Zbog toga je prema Perricone-u treba jesti nekoliko puta na dan. Najbolji je losos, ali može se koristiti i tuna, pastrmka, kao i školjke.

Luk, bijeli luk, mladi luk, i vlašac pomažu jetri da se oslobodi toksina i kancerogena, a ječam se može koristiti u pripremanju doručka, u supama i čorbama kao zamjena za pirinač. Ječam je bogat proteinima i aminokiselinama, pa usljed toga stabilizuje nivo šećera u krvi i reguliše povišen pritisak.

Grah i leća pomažu pri snižavanju kolesterola, a bogati su antioksidansima, folnom kiselinom i kalijem. Eksperimentirajte s različitim vrstama graha.

Jogurt i kefir sadrže zdrave bakterije koje jačaju imunitet kao i kalcijum koji učestvuje u procesu sagorevanja masti.

Dozvoljene namirnice

Brokuli, gljive, paprika, paradajz, trešnje, jabuke, kruške, avokado, masline, ljute papričice, origano, djumbir, kajenski biber, bosiljak, izvorska voda

Zabranjene namirnice

Alkohol, hljeb, peciva od lisnatog tijesta, brašno, kafa, industrijske pahuljice, patka, govedina, voćni sok, groždje, mango, pomorandže, papaja, suho groždje, lubenica, šargarepa, kukuruz, grašak, krompir, bundeva, tjestenine, pizza, ukiseljeno povrće, pirinač, gazirana pića, šećer, tvrdi sirevi.

Primjer dijete za tri dana

1. DAN

DORUČAK: Komad lososa (ne dimljenog) u maslinovom ulju (višak ocijedite) začinjen limunovim sokom, tanka kriška hljeba od zobenog ili raženog brašna, 60 grama nemasnog sira i avokado. Šolja čaja bez šećera.

RUČAK: Suši ili sašimi; činija voća i povrća crvene, zelene, narandžaste i ljubičaste boje; mješana salata od tvrdo kuhanih jaja, 100 grama krte piletine, dvije sardine, paradajz, pet maslina, 50gr kuhanih mahuna začinjenih bosiljkom, majčinom dušicom, origanom, maslinovim uljem i sirćetom; činijica kuhane zobi ili neoljušteneg pririnča.

MEĐUOBROK: Komadić pečene ćuretine ili piletine s avokadom začinjenim s malo maslinovog ulja; dvije kockice tamne čokolade; sezonsko voće.

VEČERA: U pećnici pečen losos začinjen majčinom dušicom i koricom limuna

2. DAN

DORUČAK: Kao prethodni dan.

RUČAK: Odrezak lososa pečen na roštilju, mahune kuhane na pari ili salata od sezonskog povrća, činijica integralnog pririnča začinjenog kašičicom maslinovog ulja.

MEĐUOBROK: Dvije kockice čokolade (80 posto kakaa), jabuka.

VEČERA: Komadići lososa marinirani u limunovu soku, začinjeni ruzmarinom i pečeni u teflonskoj posudi, povrće s roštilja, voćna salata bez šećera i šolja zelenog čaja.

3. DAN

DORUČAK: Kao prethodnih dana.

RUČAK: Odrezak tune s paradajzom i lukom pečen u pećnici, 200gr paradajza, miješana salata kao prvog dana, činijica integralnog pirinča.

MEĐUOBROK: Dvije kockice čokolade za kuhanje ili avokado začinjen uljem, voće crvene boje kao što su maline i jagode ili jabuka.

VEČERA: Usitnjeno sezonsko povrće (paradajz, krastavac ili paprika) sa kašičicom sjemenki susama i limunovim sokom, odrezak lososa začinjen kaprom i pečen u pećnici, brokuli kuvan na pari i začinjen kašičicom ulja, kriška torte od jabuka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh