Zdravlje

WHO upozorava da su od koronavirusa posebno ugroženi pušači

Šefica odjeljenja za javno zdravlje Engleske dr Debora Arnot savjetuje da oni koji puše puno cigareta u danu ili prestanu ili smanje količinu kako bi umanjili šanse za razvoj ozbiljnih simptoma.

Cigareta - Hina

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava ljude da prestanu sa pušenjem jer su pušači ranjiviji na infekciju izazvanu korona virusom, a sada je otkriveno i da neki rutinski pokreti, karakteristični za pušače, ovu grupu izlažu većem riziku da se inficiraju koronom.

Do sada su brojni doktori širom svijeta istakli da su pušači u većem riziku od razvijanja komplikacija izazvanih koronavirusom, sada bi jedna stvar mogla da prevagne kada je inficiranje pušača u pitanju.

Epidermiolozi sve vrijeme naglašavaju da je ključno da lice ne diramo prljavim rukama, a upravo je to radnja koju pušači čine često. Tokom pušenja ruke prinose ustima mnogo češće nego ljudi koji su nepušači, a ono što je još opasnije je to što prilikom vađenja cigarete iz pakle filter dodirnu prljavim rukama. Nakon toga, taj isti filter koji su dirali prljavim rukama stavljaju u usta.

Zato je jako važno da ne dodiruju cigarete prljavim rukama kako ne bi zarazu prenijeli sa ruku direktno u usta preko cigarete.

Šefica odjeljenja za javno zdravlje Engleske dr Debora Arnot savjetuje da oni koji puše puno cigareta u danu ili prestanu ili smanje količinu kako bi umanjili šanse za razvoj ozbiljnih simptoma.

Pušači mogu da razviju teške simptome i podložni su razvoju teških respiratornih oboljenja“, kaže dr Arnot i savjetuje da je prestanak pušenja odlična stvar za zaštitu zdravlja, a trenutna bi situacija za svakoga trebalo da bude i dodatni motiv, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh