Zdravlje

Koje su opasnosti konzumiranja proklijalog krompira

Sigurno vam se već dogodilo da je krompir koji ste kupili u prodavnici i ostavili za kasnije proklijao prije nego ste ga stigli iskoristiti. Mnogi zanemare klice, odrežu ih i ipak pojedu krompir. Međutim, postoje brojne negativne posljedice koje donosi ovaj potez.

Proklijali krompir - Stil.kurir.rs

Naime, proklijali krompir ima veliku količinu solanina, blago toksične tvari koja kod ljudi izaziva simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.

Važno je dobro osmotriti krompir prije nego ga počnete spremati za ručak. Da li ima klice i je li naboran i mekan? Ako jeste, onda vjerovatno u sebi ima veliku količinu solanina i nije siguran za konzumiranje.

Međutim, ako je i dalje tvrd, ima svoju formu i tek poneku klicu, onda se može iskoristiti. Odsjecite zelene dijelove i one na kojima su klice i zatim ga dobro operite prije konzumiranja, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh