Zdravlje

Koji su rizici za ranu pojavu Alzheimerove bolesti

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama povezalo je povišenu koncentraciju tzv. lošeg (LDL) holesterola s većim rizikom za pojavu Alzheimerove bolesti i prije 65. godine života.

Alzheimerova bolest - Krenizdravo.com

Ovi slučajevi čine oko 10 procenata oboljelih od Alzheimerove bolesti. Ranije studije su povezale previsoku koncentraciju LDL holesterola u krvi s većim rizikom za Alzheimerovu bolest u starosti, piše stručni časopis JAMA Neurology.

Naučnici s Emory University vjeruju kako je uočenu vezu LDL holesterola i Alzheimerove bolesti moguće objasniti djelovanjem genetske verzije APOE E4.

Riječ je o najvažnijem pojedinačnom genetskom faktoru rizika za Alzheimerovu bolest koja istovremeno utječe i na povećanje koncentracije LDL holesterola u krvi. Novi nalazi temelje se na analizi podataka prikupljenih od 2125 ispitanika, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh