Zdravlje

Smrznuti limun je deset hiljada puta jači od hemoterapije?!

Naribani limun će omogućiti da sve ima bolji okus, te će pojačati prehrambeni profil hrane isto tako. Ispada da limunova kora sadrži do 10 puta više vitamina nego limunovo meso i sok, pa je zdravstveni stručnjaci širom svijeta preporučuju.

limun zamrznuti - Atma

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našoj planeti. Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga sa pravom možemo nazvati superhranom. Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan.

Povoljno deluje na rad jetre, crijeva, želudca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Ako redovno konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog pritiska, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka!

Misteriozni e-mail razotkrio tajnu?

U posljednje vrijeme Internetom je počeo kružiti zanimljivi e-mail sa adresom Instituta za zdravstene nakuke iz Baltimora, u kojem se navodi da je limun „dokazan lijek za sve vrste raka“, i da je ovo egzotično voće čak deset hiljada puta jače od hemoterapije. U poruci se navodi da je riječ o tajni koju su farmaceutske kompanije krile od javnosti kako bi sačuvale ogromnu zaradu koju svake godine ostvaruju na prodaji skupih i manje efikasnih sintetičkih lijekova.

Iako je tačno da postoji Institut za zdravstveno istraživanje u Baltimoru koje je „posvećeno otkrivanju i istraživanju novih medicinskih dostignuća“, zvanična web stranica instituta ne sadrži članke o limunu i njegovim efektima na stanice raka. Međutim, tu se mogu pronaći brojni tekstovi koji zagovaraju korištenje alterantivnih lijekova i tretmana za liječenje najtežih bolesti današnjice.

U prošlosti su urađena brojna istraživanja čiji rezultati ukazuju na to da limun i ostali agrumi u sebi sadrže prirodne supstance koje pomažu u borbi protiv raka. To su prije svega pektini i limonoidi koji mogu spriječiti formiranje tumora i pomažu u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, raka u ustima, raka želuca i debelog crijeva.

Smanjuje rizik od raka za 50%!

Često čujemo kako je ispijanje mlake vode sa limunom najzdravija jutranja navika, jer na taj način čistimo organizam od nakupljenih toksina. Za pacijente oboljele od raka ova voćka bi mogla predstavljati jeftini spas, jer postoje studije koje tvrde da smrznuti limun u velikoj mjeri poboljšava ljudsko zdravlje. Naime, citrusno voće poput limuna sadrži supstance koje oslabljenom organizmu daju snagu da se izbori sa teškim oblicima raka.

Ipak, naučnici sa Medicinskog Univerziteta u Arkansasu savjetuju da smrznuti limun ne bi smio u potpunosti zamijeniti hemoterapiju. S druge strane, postoje određene studije koje su pokazale da je obični limun moćno oružje u borbi protiv raka, jer ubija stanice ove bolesti i to kod dvanaest vrsta kancera.

Kora limuna sadrži deset puta više vitamina od soka, a prema tvrdnjama australijskih stručnjaka, limun smanjuje rizik od pojave raka za čak 50%!. Prema njihovim riječima, citrusno voće je izuzetno efikasno u zaštiti usta, želuca i ždrijela od nekih vrsta raka, piše Aura.

Lijek za sve!

Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali, što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sistem. Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osjećaj sitosti i istovremeno diže energiju umornom tijelu. Blago djeluje na jetru, na probavu i na krvnu sliku jer snižava holesterol. Kod visokog holesterola preporučuje se kombinacija limuna i bijelog luka.

Preporučuje se žvakanje svježeg limuna kao i svakodnevno konzumiranje limunova soka. Limunov sok povoljno djeluje na uklanjanje zadaha te na uklanjanje naslaga na jeziku. Limun je prirodni antibiotik, dokazano djelotovran u suzbijanju mnogih infekcija. Limunov sok djeluje na smanjenje simptoma gingivitisa, stomatitisa, upale grla, krajnika…

Limunov sok je prirodno sredstvo pri liječenju reume, artritisa, poliartritisa. Limunov sok, utrljan na tjeme, djeluje na smanjenje peruti, ali i na suzbijanje ispadanja kose.

Kako jesti smrznuti limun

Prvo temeljno isperite limun, a zatim ga bacite u zip-lock vrećicu i stavite ih u zamrzivač. Pričekajte dok se potpuno ne zamrzne i naribajte cijeli limun uz pomoć običnog ribeža. Sada možete dodati ovaj ribani limun na bilo koje jelo koje želite, pospite ga na svoj sladoled ili salatu ili ga dodajte u svoj prirodni zeleni sok i promućkajte.

Naribani limun će omogućiti da sve ima bolji okus, te će pojačati prehrambeni profil hrane isto tako. Ispada da limunova kora sadrži do 10 puta više vitamina nego limunovo meso i sok, pa je zdravstveni stručnjaci širom svijeta preporučuju.

Ako počnete pratiti ovo pravilo kod konzumiranja limuna, zamrzavajući ga za jelo zajedno sa korom, dobit ćete daleko veće zdravstvene koristi nego da samo iscijedite dok iz limuna. Svi vitamini i druge hranjive tvari koje se nalaze u kori limuna osvježit će svaku stanicu i tkivo u vašem tijelu i pomoći u detoksikaciji.

Napomena: Koricu limuna nemojte koristiti (niti za kolače) ako niste sigurni da limun nije prirodan i nešprican, što je vrlo teško danas pronaći. Organski limun pronađite u prodavnicama organske hrane a prepoznat ćete po tome što će limuni na polici biti nejednaki, s različitim nesavršenostima na kori i u njegovu obliku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh