Zdravlje

UZELI STE DA POPIJETE ČAŠU PIVA: Evo šta se u tom slučaju događa u vašem tijelu! NEĆE VAM SE SVIDJETI

Osobe koje prekomjereno piju alkohol mogu dobiti gastritis, a u najgorem slučaju i oštećenu jetru.

Pivo - Vecernji.hr

Ukoliko popijete koju čašicu više kada sa društvom izađete u grad ili odete na proslavu sem mučnine i glavobolje neće vam se destiti ništa što bi moglo ugroziti vaše zdravlje. Ipak, dugoročne posljedice konzumacije alkohola mogu biti veoma teške.

Osobe koje prekomjereno piju alkohol mogu dobiti gastritis, a u najgorem slučaju i oštećenu jetru.

Dugotrajna konzumacija alkohola ima za posljedicu hipertenziju, trnjenje u rukama i nogama, anksioznost i poteškoće u pamćenju, a alkohol ima veliku kalorijsku vrijednost koja vremenom može dovesti do povećanja telesne mase.

Problem je što alkohol spriječava razgradnju hrane i sve što se ne može razgraditi, pretvara se u mast.

Ukoliko prestanete da konzumirate alkohol poslije sat vremena vaše tijelo će početi da se vraća u normalu.

Tijelo kreće s postupkom detoksikacije kako bi se očistio krvotok i spriječilo trovanje. Za sat vremena, tijelo može da obradi određenu količinu alkohola, otprilike jedno standardno piće.

od 12 do 24 sata
Dolazi do detoksikacije i stabilizacije šećera u krvi. Koliko je tačno vremena potrebno za to, zavisi od količine alkohola koji je popijen.

72 sata
U ovoj fazi nestaju svi zaostali simptomi mamurluka. Poboljšava se kvalitet sna, što je važno za revitalizaciju tijela.

Sedam dana
San je kvalitetniji, koža postaje ljepša, nestaju ekcemi i crvenilo koji su nastali zbog alkohola u krvi. Raspoloženje, mentalne sposobnosti i koncentracija se poboljšavaju.

Mjesec dana kasnije
Nakon ovog perioda, osobe koje su ranije redovno konzumirale alkohol, u ovoj fazi primijećuju prvi gubitak kilograma. Količina masti u jetri smanjuje se za 30 posto, dok je kvalitet kože, kose i noktiju vidljivo bolji.

Poslije godinu dana
U ovoj fazi može se očekivati gubitak od prosječno šest kilograma. Takođe, nakon 12 mjeseci bez alkohola, smanjuje se rizik od karcinoma dojke i jetre, piše “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh