Moda i ljepota

Ovo povrće čini čuda za rast kose: Evo zašto vam opada kosa i kako da to najlakše spriječite

Osim što je sasvim normalno da nam svakodnevno ispadne 50-100 dlaka, sezonsko proređivanje kose takođe je uobičajeno i nimalo zabrinjavajuće.

Ipak, neke od naših navika i te kako doprinose ispadanju dlaka i potrebno je prepoznati ih i prestati da ih radimo, donosi Real Simple.

5 grešaka u nezi kose koje većina nas učestalo radi, a utiču i na njeno proređivanje:

1. Korišćenje previše proizvoda

Korišćenje previše preparata za kosu može imati negativan efekat i na kraju otežati dlaku. Problem nastupa i onda kada se previše nanesenoga proizvoda pravilno ne ispere. Osim nanošenja preparata za kosu, potrebno je obratiti posebnu pažnju i na čišćenje.

‘Manje je više kada su u pitanju proizvodi za kosu’, kaže dermatolog Daval G. Banusali, ‘razmišljajte o svojoj kosi kao o maloj biljci. Previše proizvoda može otežati grane i uzrokovati lomljenje.’

2. Šampon za suvo pranje nije najbolje rešenje

Preterano korišćenje šampona za suvo pranje takođe stvara nakupljanje proizvoda na vašem temenu, napominje dr. Banusali. Kaže da ako poprskate malo takvog šampona, treba temeljno oprati kosu u sledeća 24 sata. Pokušajte ne koristiti suvi šampon više dana zaredom.

3. Zanemarivanje vlasišta

Važno je dati prioritet zdravlju vlasišta. Da je važno imati zdravo mesto gde vaša kosa počinje da raste, tvrdi poznati frizer slavnih Marti Harper: ‘Pravilno kondicioniranje i čišćenje vlasišta je ključno. Preporučujem nedeljni piling za povećanje protoka krvi, sredstvo za čišćenje vlasišta i održavanje pravilne PH ravnoteže.’

4. Ne zaboravite na brigu iznutra

Tekstura i rast kose pod velikim su uticajem genetike, ali do istanjivanja kose može doći i ako ne unosite dovoljno hranjivih materija. ‘Vrlo je važno jesti celovitu hranu i uzimati kvalitetne dodatke ishrani’, kaže Harper, a prenosi Sensa.hr.

5. Stres je uzrok mnogih problema

Kontinuirani stres može potencijalno uticati na zdravlje i izgled vaše kose. Potrudite se da odvojite vreme za brigu o sebi, reći ‘ne’ dodatnim obavezama i distancirati se od situacija koje uzrokuju stres i negativno raspoloženje.

Voda od luka je lek za jaču kosu

Saveta za sprečavanje pucanje kose zaista je mnogo, a jedan od onih koji svi možemo isprobati, jer glavni sastojak imamo u našem domu, je – voda od luka!

U drogerijama ćete pronaći mnoštvo različitih proizvoda za negu kose čiji je luk jedan od sastojaka, ali najbolja je opcija pripremiti prirodnu varijantu ovog preparata s obzirom na to da mnogi industrijski proizvodi imaju i različite štetne sastojke. Srećom, postupak za izradu vode od luke izuzetno je jednostavan, a od sastojaka vam je, osim luka, potrebna još samo voda.

Postoji nekoliko različitih opcija pripreme vode od luke, ali uopšteno je bitno napomenuti da preparat koristite neposredno pre večernjeg pranja kose zbog neprijatnog mirisa.

Smeđi luk možete jednostavno izblendati do gustoće soka, a takođe vrlo jednostavna opcija je da ugrejete vodu i 10-ak minuta u njoj kuvate komade isečenog luka. Kasnije vodu procedite i nanesite na suvo vlasište 1-2 sata, a potom temeljno isperite, piše Krstarica.
.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh