Hrana i piće

Hrana koju trebate jesti ako ste navršili 40. godina

Kada napunite 40 godina, prehrana postaje vrlo važan dio zdravog života u pokušaju izbjegavanja raznih zdravstvenih problema. U toj dobi, unos dovoljno proteina jedan je od važnih razmatranja. Proteini pomažu u održavanju mišićne mase, osiguravanju zdrav imunološki sistem i pomažu u pružanju osjećaja sitosti. U nastavku su navedene vrste hrane bogate proteinima koje bi mogle biti najkorisnije nakon 40. godine.

Jogurt i cimet - Krenizdravo.rtl.hr

Pileća prsa

Pileća prsa su izuzetno niskokalorična i bogata proteinima. Proteini iz piletine su bogati esencijalnim aminokiselinama koje su važne za održavanje mišićne mase i opšteg zdravlja. Osim toga, piletina sadrži selen, mineral koji igra ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja.

Losos

Ovaj riblji filet je odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u smanjenju upala, poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i pravilnog funkcionisanja rada mozga. Takođe, losos sadrži vitamin D, koji je važan za apsorpciju kalcijuma i očuvanje zdravih kostiju.

Crni grah

Grah je bogat biljnim proteinima, vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama. Konzumiranje crnog pasulja može pomoći u održavanju niskog nivoa holesterola, stabilizaciji nivoa šećera u krvi i podržavanju zdravlja srca.

Jaja

Jaja su odličan izvor visokokvalitetnih proteina i sadrže sve esencijalne aminokiseline. Takođe su bogata holinom, hranljivim materijalom koji podržava zdravlje mozga.

Holin (vitamin B4) je vitalna supstanca od značaja za zdravlje jetre i nerava. Holina najviše ima u namirnicama životinjskog porijekla, čijom se upotrebom može regulisati stanje masne jetre. Zadatak holina jeste da preradi i transportuje molekule masnoća iz jetre i drugih organa. Nedovoljne količine holina mogu usloviti taloženje masti u jetri i dovesti do gojaznosti.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je izvanredan izvor proteina i probiotika, koji su ključni za zdravlje creva. Takođe pruža kalcijum, koji je važan za očuvanje gustine kostiju.

Integralna riža

Integralni riža je bogata vlaknima i proteinima, a takođe sadrži i vitamine i minerale kao što su magnezijum i vitamin B6, koji podržavaju energetski metabolizam.

Vitamini B grupe su kombinacija više vitamina. Nalaze se zajedno u mnogim namirnicama i često zajednički djeluju kako bi podstakli metabolizam, poboljšali rad imunološkog i nervnog sistema, utiču na rast ćelija i njihovu diobu. Zajedničkim djelovanjem mogu suzbiti stres, depresiju i bolesti srca i krvnih sudova. Namirnice koje su bogate vitaminima B grupe su jetra i druge iznutrice, riba, živinsko meso, pivski kvasac, jaja, grah, grašak, riža i mliječni proizvodi. Rastvorljivi su u vodi pa se svaki višak izlučuje mokraćom tako da se svakodnevno moraju unositi nove količine.

Leblebije

Leblebije ili kikiriki su odličan izvor biljnih proteina, vlakana i zdravih masti. Značajne su i jer obezbjeđuju folnu kiselinu, koja je važna za očuvanje zdravlja srca.
Orasi

Orasi su bogati proteinima i zdravim mastima. Takođe sadrže antioksidante koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh