Hrana i piće

Voće koje će vas držati sitima duže vrijeme

U potrazi za zdravim načinom održavanja energije i sitosti tokom dana, pravilna ishrana ima ključnu ulogu. Kako biste osigurali da vaše tijelo dobiva potrebne hranjive tvari, važno je birati namirnice koje će vas držati dugo sitima.

tuzlanski

Neke namirnice omogućuju da se duže osjećate sitima jer imaju određene karakteristike koje utječu na vaš apetit. Prehrambene odluke koje donosite imaju ključnu ulogu u tome kako se osjećate tokom dana. Odabir pravih namirnica koje će vas držati sitima te može pomoći u održavanju zdravog tijela, poticanju koncentracije i sprječavanju prejedanja.

Ipak, postoje namirnice koje produžuju osjećaj sitosti. To su namirnice koje sadrže visoku koncentraciju vlakana, proteina i zdravih masnoća, a često su i bogate drugim ključnim hranjivim tvarima.

Avokado
Avokado je prepun vlakana, porcija pola avokada osigurava 25 posto preporučenog dnevnog unosa. Ne možemo zanemariti ni mnoge druge prednosti avokada. Zeleno čudo osigurava gotovo 20 vitamina, minerala i fitonutrijenata, uključujući B6, C i E, kalij, magnezij i folnu kiselinu koji tjeraju nadutost, a zahvaljujući visokom udjelu mononezasićenih masti, također može spriječiti stvaranje tjelesne masti oko trbuha.

Banana
Uvijek se naljutimo kad čujemo da neko ko pazi na liniju strogo izbjegava ovo ukusno voće. Banane su jedna od najboljih zasitnih namirnica i odličan dodatak jelovniku onima koji su u potrazi za ravnim stomakom. Ne samo da vas sadržaj vode i vlakana u voću može udaljiti od prejedanja kasnije tokom dana nego se i njegov kalij može boriti protiv zadržavanja vode i nadimanja. Mineral također pomaže u oporavku mišića nakon treninga.

Borovnice
Iako ih mnogi ne bi odabrali prve za užinu, ovo je voće koje je zapravo odlično za grickanje prilikom gledanja serija na TV-u. Svaki mali plavi zalogaj ima manje od jedne kalorije – tako da biste doslovno mogli pojesti sto borovnica, a da ne narušite svoj dnevni unos. Bobice su također pune polifenola, hemijskih spojeva koji pomažu u sprječavanju stvaranja masti, i katehina (iste stvari koje zeleni čaj čine takvim otapačem masti).

Hurme
Sa 66 kalorija i 16 grama šećera po komadu, lako je razumjeti zašto se toliko ljudi koji se drže dijeta izbjegavaju hurme – ali vjerujte nam, stvarno nije potrebno ovu hranu izbaciti zbog mršavljenja. Uz sve te kalorije, svako voće sadrži gotovo pola grama proteina i 2 grama vlakana – što je ono što ćete pronaći u 12 trešanja.

Jabuke
Kao jedno od voća koje je najlakše jesti u pokretu, jabuke su jedna od mojih omiljenih namirnica za užinu, slažete li se? Osim što je praktična, od nje dobivate ugljikohidrate koji obnavljaju energiju i vlakna za održavanje stabilne razine šećera u krvi, a i vrve flavonoidima.

Trešnje
Sa samo 87 kalorija po šoljici, trešnje su pametan slatki i pomalo gorki dodatak svakoj prehrani. Iako je to malo poznata činjenica, ove crvene poslastice također su snažan izvor kalija. Jedna šoljica sadrži 306 miligrama snažnog minerala – što je otprilike ono što ćete pronaći u maloj banani. Možete ih dodati i u grčki jogurt ili kozji sir, ali i kao marinadu u piletinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh