Hrana i piće

Od jogurta do umaka za tjesteninu: Prerađene namirnice koje možete češće jesti

Većina prerađenih namirnica su takoreći na lošem glasu, ali postoje i one koje možete svakodnevno jesti bez straha od probavnih smetnji.

Jogurt - Blogspot

Ponekad može biti zbunjujuće koje namirnice čine ovu kategoriju namirnica, ali to ćete najbolje znati ako neke sastojke ne prepoznajete na etiketi. To uključuje razne arome, konzervanse, emulgatore i zgušnjivače.

Grah u konzervi

Iako se konzervirana hrana smatra prerađenom, grah iz konzerve zapravo ima malo šećera i masti, a pritom je dobar izvor proteina i vlakana. I ne samo to, oni su povoljni i jednostavni za pripremu.

Hljeb iz supermarketa

Ako ste se ikada zapitali kako hljeb iz supermarketa traje znatno duže od onog u pekari, to je zato što sadrži emulgatore i konzervanse koji poboljšavaju teksturu i volumen. Ipak, kada birate hljeb iz supermarketa, uzmite onaj od integralnog brašna jer sadrži više vlakana.

Riblji štapići

Iako nisu dobri kao svježa riba, jedna porcija ribljih štapića računa se kao jedna od dvije preporučene porcije ribe sedmično. Riblji prstići ne sadrže omega-3 masne kiseline, ali imaju malo masti i dobar su izvor proteina.

Jogurt

Iako se jogurt smatra zdravim izborom zbog kalcija i proteina, mnogi bi mogli biti sličniji pudingu sa šećerom pa morate biti oprezni pri odabiru. Obični i grčki jogurt uglavnom sadrže mlijeko, ali neki mogu imati i dodatne zgušnjivače.

Biljna mlijeka

Kravlje mlijeko prirodno sadrži kalcij i dobar je izvor vitamina, minerala i proteina, ali sve više ljudi se odlučuje za biljna mlijeka zbog intolerancije na laktozu ili veganske prehrane. Ako se odlučite za biljno mlijeko, savjetuje se da odaberete obogaćenu opciju kako biste dobili vitalne hranjive tvari.

Umak za tjesteninu od paradajza

Jedan od najjednostavnijih obroka koje možete napraviti je tjestenina s umakom od paradajza.Iako se umaci iz konzerve često nalaze u kategoriji prerađenih namirnica jer sadrže regulatore kiselosti i zgušnjivače, u njima ipak možete uživati kao dio zdrave ishrane.

Humus

Humus uglavnom nastaje kombinacijom slanutka, maslinovog ulja, bijelog luka, limunovog soka i soli, ali kupovne verzije mogu sadržavati i konzervanse i regulatore kiselosti. Iako humus nije vrijedan kao sam slanutak, ipak je dobar izvor proteina, zdravih nezasićenih masti i vlakana. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh