Hrana i piće

STRUČNJCI SAVJETUJU DA NIJE PAMETNO DA IDEMO NA SPAVANJE GLADNI: Ukoliko pojedete ovo, sagorjevat ćete masti dok spavate

Jedno nedavno istraživanje otkriva da bi konzumacija 30 grama proteina oko 30 minuta prije spavanja mogla pozitivno da utiče na metabolizam.

Frižider - Megagiga.info

Iako je istraživanje bilo malo i uključivalo je samo aktivne žene od dvadeset i nešto godina, bilo je prvo koje je istražilo tu mogućnost u cjelovitim namirnicama, za razliku od proteinskih napitaka i drugih proteinskih dodataka, piše PRESS.

Poznato je da učestalo jedenje u kasnim satima može da rezultira gojenjem, a pogotovo ako je u pitanju hrana koja sadrži rafinisane ugljenehidrate i skrob poput hljeba i pirinča, ali da ne spominjemo namirnice poput čipsa i keksića koje imaju malo vlakana i puno šećera.

Stručnjaci kažu da je najbolje da ne idemo u krevet gladni, a ako vas uhvati glad u kasne sate savjetuju da posegnete za visokoproteinskim međuobrokom poput svježeg sira, prenosi Healthy.

Ukoliko ne spadate u obožavatelje svežeg sira, nema brige jer vam je na raspolaganju i mnogo drugih dobrih izvora proteina koje odobravaju nutricionisti.

“Pokušajte da jedete nemasne proteine kao što su piletina, pečena govedina, tofu, kuvana jaja ili mala šaka badema 30 minuta prije spavanja kako biste zadržali sitost tokom cijele noći”, predlaže Bridžit Age, medicinska sestra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh