Hrana i piće

Najbolje piće za hidrataciju ipak nije voda, evo što pokazuje istraživanje

Istraživanje sa škotskog Sveučilišta St. Andrews usporedilo je reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju.

Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, znanstvenici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidratizira organizam od vode. Istraživanje sa škotskog Sveučilišta St. Andrews koje je usporedilo reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim saznanjima mlijeko je ipak bolje.

Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autoru studije jedan od faktora je i količina određenog pića. Također, jedan od faktora je i hranjivi sastav pića, piše Klixba.

Tako je dokazano da mlijeko hidratizira više od obične vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjena tekućine iz želuca. Osim toga, mlijeko u svom sastavu ima i natrij koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Isto se može reći i za oralne rehidracijske otopine koje se koriste za liječenje proljeva. Oni sadrže male količine šećera, kao i natrij i kalij, koji također mogu pomoći u promicanju zadržavanja vode u tijelu. prenosi vecernji list


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh